NA ČELU SAD-a PRVI PUT ČOVJEK KOJEM NEĆE TREBATI SAVJETNIK ZA BiH: "Imamo čovjeka na našoj strani..."

"Joe Biden zna da je za uspjeh Bosne i Hercegovine potrebna čvrsta podrška Sjedinjenih Američkih Država. Nažalost, za vrijeme predsjednika Trumpa, američki utjecaj u regionu je smanjen s obzirom na to da je administracija odredila Europsku uniju kao strateškog protivnika i dovela u pitanje vrijednost NATO saveza", stoji, između ostalog, u dokumentu.

  • Vijesti

  • 22. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 16

Slijedi li snažniji upliv američke politike u reformski put i NATO integracije Bosne i Hercegovine, pitanje je koje je posebno atraktivno uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Donald Trump tokom prethodne kampanje nije se mnogo bavio našom zemljom, osim što je potvrdio sankcije za Milorada Dodika. No, mnogo se pitaju da li bi eventualna pobjeda Joea Bidena donijela većem aganžmanu Washingtona u BiH, nakon što je u javnost dospio dio Bidenovog progama za BiH.

U sudaru titana u borbi za Bijelu kuću upitno je koliko je bitna jedna mala Bosna i Hercegovina. No, u programskom dokumentu Joea Bidena pojavljuje se i naša zemlja, zahvaljujući njegovu suradniku Elviru Klempiću. Bidenov tim poručuje kako su spremni pružiti američku potporu BiH u nastojanjima da se približi NATO-u.

"Joe Biden zna da je za uspjeh Bosne i Hercegovine potrebna čvrsta podrška Sjedinjenih Američkih Država. Na žalost, za vrijeme predsjednika Trumpa, američki utjecaj u regionu je smanjen, pošto je administracija odredila Europsku uniju kao strateškog protivnika i dovela u pitanje vrijednost NATO saveza", stoji izemđu ostalog u dokumentu.

Osim snažnijeg usmjeravanja Aijansi, osjetljivija aktivnost Washingtona u BiH doprinijela bi povratku Dejtonskom sporazumu, ali bi bila i podstrek reformskim političkim snagama, smatraju naši sugovornici.

"To je ono što je suština. Ako se desi da se pravila Dejtonskog mirovnog sporazuma primjenjuju toliko čvrsto da su ona neupitna, onda i politika secesionizma domaćim akterima će izgledati potpuno nemoguća. Onda će i ta priča o budućoj nezavisnoj Republici Srpskoj biti nemoguća. I to će promijeniti političku dinamiku BiH", smatra Reuf Bajrović, kopredsjedatelj Američko-europske alijanse.

"Biden je čovjek koji će biti prvi američki predsjednik, ukoliko uđe u Bijelu kuću, kojem neće trebati savjetnik da mu objasni gdje je BiH, šta je u njoj prioritet, ko su ljudi koji predstavljaju budućnost BiH, i sa stanovišta Amerike i sa stanovišta