TRAŽE POMOĆ FEDERALNE VLADE: Prihodi Međunarodnog aerodroma Sarajevo opali za 93 posto

Federalna vlada usvojila je informaciju i podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za pomoć Međunarodnom aerodromu Sarajevo u poslovanju i očuvanju radnih mjesta.

  • Ekonomija

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Federalna ministarstva prometa i komunikacija te finansija zadužena su da poduzmu sve potrebne aktivnosti radi realizacije ovog zaključka, a Federalno ministarstvo finansija i da u što kraćem roku pripremi rebalans budžeta FBiH koji će to omogućiti.

Otkazivanje letova i prizemljenje aviona zbog pandemije koronavirusa pogodilo je cjelokupan aerodromski sistem.

U maju 2020. zabilježeno je smanjenje broja aviooperacija za 81 posto, a ukupni prihodi su manji za 93 posto u odnosu na maj 2019. godine. Sve navedeno bi do kraja 2020. za posljedicu moglo imati smanjenje broja putnika za oko 65 posto i prihoda od poslovanja za 67 posto u odnosu na 2019. godinu.

Ukupno smanjenje prihoda od 1. januara do 31. maja 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosi oko 9,5 miliona KM, a 31. maja 2020. godine zabilježen je gubitak od pet miliona KM. U istom periodu prethodne godine ostvarena je dobit koja je nakon oporezivanja iznosila 2,6 miliona KM. Prema svim relevantnim pokazateljima, projekcija gubitka za 31. decembr 2020. godine iznosi oko 13,3 miliona KM.

Procjene su da će povratak na prošlogodišnje rezultate trajati najmanje dvije do tri godine.

Zbog svega ovoga, Međunarodni aerodrom Sarajevo obratio se putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Vladi FBiH molbom za direktnu i bespovratnu finansijsku pomoć.

Vlada je, na inicijativu ovog aerodroma, odlučila da se važeća Odluka o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unapređenje avioprometa u Federaciji BiH neće primjenjivati do 31. decembra 2021. godine. Razlog za ovo su problemi nastali zbog pandemije i drastično smanjenje broja putnika.

Inače, plaće radnicima Međunarodnog aerodroma Sarajevo smanjene su za 30 posto, ali nije bilo otkaza niti otpuštanja radnika. Prosječna plaća trenutno iznosi 1.300 KM. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...