OGLASILI SE "LEGITIMNI": "Unitarni koncept ruši temeljne postavke Daytonskog sporazuma!"

Legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda, koji djeluju u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, smatraju da stvaranje unitarnog koncepta ruši temeljne ustavne postavke i sami Opći okvirni sporazum za mir.

  • Politika

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 16

Legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda, koji djeluju u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pozdravili su inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića (Hrvatska demokratska zajednica -HDZ) o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir o suverenosti i postizanju trajnog mira u BiH.

Inicijativa Čovića o obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir usvojena je 8. oktobra na Zajedničkom kolegiju Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH.

Kako su naveli u saopćenju, Opći okvirni sporazum za mir dogovoren u Daytonu, parafiran u Parizu, sačinjen od 11 aneksa, čini okosnicu moderne, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

– Danas, 25 godina poslije, posebno važnim držimo Aneks 4, kojim je definirano ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i u čijoj je preambuli istaknuto natkrovljujuće načelo Ustava BiH, a odnosi se na konstitutivnost tri naroda – istaknuli su.

Konsocijacijska načela ugrađena u Ustav BiH, implementirana kroz konstitutivnost tri naroda, s razlogom su postavljena kao temeljno načelo i ustavni meritum, napominju.

Hrvatski zastupnici ističu u saopćenju da jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda mora biti realizirana kako to nalaže Ustav BiH i usklađena s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi legitimno predstavljanje bilo osigurano na svim administrativno-političkim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

– Svjedoci smo kako je upravo to načelo, danas više nego ikad, dovedeno u pitanje, iako se takvim radnjama izravno podriva Ustav BiH i cjelokupan daytonsko-pariski mirovni sporazum - navodi se u saopćenju zastupnika HNS-a u Parlamentu BiH.

Napominju da je njihova odgovornost pred 25. godišnjicu potpisivanja Mirovnog sporazuma dvostruka prema narodu kojeg će očuvati te i prema domovini koju žele i hoće napraviti europskom zemljom u kojoj se na jednak i ravnopravan način poštuju sva tri naroda i u kojoj su omogućena temeljna ljudska prava.

– Pokušaji stvaranja “građanskog univerzalizma” i unificiranje kategorije “bosanstva”, koji bi trebali na silu biti postavljeni iznad konstitutivnosti naroda, jesu pokušaji stvaranja unitarnog koncepta koji ruši temeljne ustavne postavke i sami Opći okvirni sporazum za mir - navodi se u saopćenju.

Smatraju da je danas, više nego ikada, potrebno racionalno političko promišljanje budućnosti BiH i njene europske budućnosti te su izrazili želju da ta usvojena inicijativa ususret 25. godišnjici potpisivanja Daytonsko-pariskog mirovnog sporazuma bude motiv da se preuzme odgovornost prema državi i svim budućim generacijama koje dolaze.

Saopćenje potpisuju zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović.

loading...

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...