POVODOM SMRTI PROF. ISMETA KASUMAGIĆA: Erdogan izrazio saučešće gradonačelniku Skaki

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas je u telefonskom razgovoru izrazio saučešće gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki povodom smrti njegovog djeda Ismeta Kasumagića.

  • Hronika

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 1

Erdogan je uputio izraze saučešća povodom smrti Ismeta Kasumagića, istaknutog bošnjačkog intelektualca, jednog od najbližih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića i jednog iz grupe bošnjačkih intelektualaca protiv kojih je 1983. godine vođen Sarajevski proces.

Na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu danas je klanjan dženaza-namaz Ismetu Kasumagiću, istaknutom bošnjačkom intelektualcu, jednom od najbližih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića i jednom iz grupe bošnjačkih intelektualaca protiv kojih je 1983. godine vođen Sarajevski proces.

Dženaza-namaz predvodio je hafiz Sadrudin efendija Išerić, imam Careve džamije.

Dženaza-namazu prisustvovali su rodbina, prijatelji, ličnosti iz političkog i javnog života te građani.

Kasumagić je preminuo u četvrtak u 93. godini života. Bio je dugogodišnji član organizacije "Mladi muslimani", kojoj je pristupio davne 1943. godine, kao 15-godišnji dječak.

Kao i većinu pripadnika "Mladih muslimana", uhapsile su ga komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata, a najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu.

Bio je i profesor na fakultetu, a i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Također, bio je i rektor Univerziteta u Bihaću.

Iza sebe je ostavio tri kćerke, mnogo unučadi i praunučadi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...