"PO RODBINSKIM I KUMSKIM VEZAMA": Još jedan skandal s nabavkom medicinske opreme u RS-u; Stanivuković upalio ALARM (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja RS nabavlja novu medicinsku opremu, a vrijednost posla je 6,5 miliona KM. Polovinu predviđene opreme nabavit će firma „Eko-piramida inženjering“ iz Banje Luke, koja je u vlasništvu Dejana Lukendića, direktora FK Borac iz Banje Luke, u javnosti poznatog i po aferi „Pelene“.

  • Mini market

  • 23. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 0

Iz opozicije kažu da ovo nije ništa novo, i da je vlast u Republici Srpskoj navikla da poslove dodjeljuje po rodbinskim i kumskim vezama.

Fond zdravstvenog osiguranja RS izdvojit će 6,5 miliona maraka za nabavku nove medicinske opreme. Oni su 20. oktobra objavili odluku o izboru najpovoljnijeg dobavljača za sedam lotova u sklopu nabavke zaštitne medicinske opreme.

„Kao najpovoljniji ponuđač za nabavku zaštitnih troslojnih mekanih maski sa gumicom,  izabrana je firma „Krajinagroup“ iz Banjaluke, a vrijednost nabavke iznosi 1.798.000 KM bez PDV-a. Zaštitne rukavice od lateksa nabaviće firma „Mipex“ iz Banjaluke po cijeni od 1.116.000 KM, bez PDV-a. Ista firma nabaviće i rukavice od nitrila, za 307.000 KM bez PDV-a.“, stoji između ostalog u saopštenju o Izboru najpovoljnijeg ponuđača FZO RS za nabavku nove medicinske zaštitne opreme.

Preostala 4 lota, dobila je ista grupa ponuđača, „Eko-piramida inženjering“ Banjaluka i PTD „MGM Farm“ iz Kaknja. Oni će za nabavku zaštitnih maski FF2, od FZO RS inkasirati 527.760 KM bez PDV-a. Oni su su izabrani i za nabavku FF3 maski, za šta će im iz Fonda biti plaćeno 431.580 KM bez PDV-a. Takođe, ista grupa ponuđača će izvršiti i nabavku zaštitnih odijela za 380.000 KM bez PDV-a.

Eko-piramida inženjering“ Banjaluka i PTD „MGM Farm“ iz Kaknja izabrani su kao najbolji i za nabavku zaštitnih ogrtača. Za taj posao, inkasiraće 987.084 KM bez PDV-a. 

Firma „Eko-piramida inžinjering“ u vlasništvu je direktora FK „Borac“ Dejana Lukendića. On je u javnosti ostao poznat po aferi „Pelene“, gdje se radilo o nabavci pelena za bolesne i djecu, a koje su bile lošeg i sumnjivog kvaliteta, uvezene iz Albanije. 

Iz FZO RS poručuju da je u ovom slučaju sve urađeno po zakonu i utvrđenim procedurama, što, kako tvrde, dokazuju i detalji iz odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za svih sedam lotova.

Sa druge strane, iz opozicije kažu da se opet radi o dodjeli poslova osobama bliskim vlastima u Srpskoj i da je na djelu klasična politička oligarhija.

„Mi ovo gledamo svaki dan, svaki mjesec i svaku godinu jedno te isto. Prije nešto više od godinu dana, imali smo aferu „Pelene“ gdje je ista ta firma bila kao najbolji ponuđač, uvezla, dala Fondu, Fond dao njima novac. Ovo je nažalost postala rodbinska država, u kojoj nekoliko njih ima privilegiju. I ako kažu, da u skladu je sa zakonom, da, ali da li je to moralno, da li je to sukob interesa. Ušli ste bukvalno u povlaštene odnose gdje svoj svome daje“, kaže poslanik PDP-a u NS RS Draško Stanivuković.

Jedini način da se prestane sa sličnim poslovima i tenderima, jeste odlazak te strukture sa funkcija, smatra Stanivuković.

„Žao mi je što politički ne postoji istrument. Kroz Skupštinu određene zakone da se to učini, jer oni sve to preglasaju i naprave zakone i kažu da je sve u skladu sa zakonom. Ali nije u skladu sa narodom. Nije u skladu sa čovjekoljubljem. Nije u skladu sa patriotizmom i rodoljubljem.“, dodaje poslanik PDP-a.

Upravo Stanivuković je prošle godine podnio krivične prijave protiv odgovornih u aferi „Pelene“. Stanivuković je tada prijave podnio protiv direktora FZO RS Dejana Kusturića i sada aktuelnog direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića, koji je u vrijeme promjene dobavljača pelena za odrasle, bio na poziciji izvršnog direktora za javne nabavke.

Korisnici pelena, tada su se pobunili jer su novim Pravilnikom o pravu na medicinska sredstva, bili prinuđeni da koriste samo jednu vrstu pelena, koje su ispostaviće se, bile lošeg kvaliteta, a koje je nabavljala firma pomenutog Dejana Lukendića.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...