DRAMATIČNA NOĆ U ITALIJI: Sukob građana i policije zbog policijskog sata

Hiljade ljudi demonstrirale su u Napulju do ranih jutarnjih sati protiv policijskog sata i planiranog regionalnog karantina zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

  • Svijet

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 0

Demonstranti su uzvikivali poruke ispred sjedišta regionalne vlade, uz pirotehnička sredstva i svijetleće dimne bombe, objavila je novinska agencija ANSA dodavši da je policija upotrijebila suzavac.

Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca objavio je u petak da će se regija zatvoriti zbog velikog porasta broja zaraženih.

Kampanija je zabilježila 2.280 dnevnih slučajeva, rekao je De Luca na događaju uživo prenošenom putem Facebooka, što je gotovo 50-postotno povećanje od 1.541 registriranog slučaja u četvrtak.

"Nastavit ćemo sa potpunim zatvaranjem", rekao je predloživši karantin "na 30-40 dana".

Regionalna uredba o provođenju mjera bit će donesena u subotu ili nedjelju, objavljuje ANSA navodeći izvore iz regionalne vlade.

Ubrzo nakon njegovog obraćanja, agencija civilne zaštite objavila je podatke o 19.143 nova slučaja zaraze koronavirusom u zemlji, što je dnevni rekord. Ukupno je zaraženo 484.869 ljudi. 

U zemlji je umrla još 91 osoba te je ukupni broj umrlih od koronavirusa 37.059. Broj pacijenata na intenzivnoj njezi porastao je na iznad 1.000 prvi put u više od pet mjeseci.

Administracija premijera Giuseppea Contea dosad se odupirala pozivima na karantin u zemlji obrazlažući da bi ekonomska i društvena cijena bila previsoka.

There were flames and smoke in Naples this evening as a mass protest took place against the city's new Covid curfew 

Prostestors clashed with police in Naples tonight as a curfew was imposed to curb the growing spread of coronavirus

Hundreds of activists, many wearing face coverings, took to the city's streets this evening to oppose a lockdown being imposed to tame the virus as new infections hit a record high

A garbage can was set on fire in front of the Campania Region headquarters during the protest over the Naples curfew

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...