DOKTORI PROGOVORILI: Dr. Drljević:”Napustio sam sjednicu Vlade, jer su se počeli petljati u moj privatni život”; Dr. Vranić: “MINISTAR KAPIDŽIĆ MI JE ZAPRIJETIO”

Doživio sam neugodnosti na sjednici Vlade, nije mi tamo ni bilo mjesto, došao sam po želji premijera.! Ispostavilo se nešto što nikakve veze nije imalo ni s današnjom ni jučerašnjom sjednicom, izdiktirane nebuloze koje mi ne možemo prihvatiti!

  • Društvo

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 1

Dr. Ednan Drljević IiDr. Haris Vranić bili su gosti Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića.

Iznijeli su šokantne podatke, koje će potresti bh. javnost.

 

Dr. Ednan Drljević: Napustio sam sjednicu Vlade, jer su se počeli petljati u moj privatni život, premijer me zamolio da ostanem, ali sam izašao i rekao im: Haram vam bilo što pored 1000 slobodnih kreveta u KCUS, hoćete da smjestite pacijente u hladnu Zetru, ljudi se moraju liječiti u bolnici! Ja u đačkom domu ŽIŠ ne bih ne prenoćio! Pa,tamo,u tom Domu je i obdanište,u istoj zgradi! 

Dr. Haris Vranić: Kapidžić mi je zaprijetio da će reći da mi odbijamo da liječimo! Ne možemo dozvoliti da naši pacijenti leže u đačkim domovima! Sistem je potpuno raspadnut, nema nikakve koordinacije, postoje samo slobodni strijelci! Imate Vrhovnog Strijelca koji se nalazi u KCUS-u! Nećemo dozvoliti da se medicinski postulati uruše zbog nekoga ko želi vladati s neutemeljenim znanjem! 

Dr. Drljević: Doživio sam neugodnosti na sjednici Vlade, nije mi tamo ni bilo mjesto, došao sam po želji premijera.! Ispostavilo se nešto što nikakve veze nije imalo ni s današnjom ni jučerašnjom sjednicom, izdiktirane nebuloze koje mi ne možemo prihvatiti! Nemamo kadrova, respiratora, ništa da primimo najteže bolesnike! Odjednom izlazi Kapidžić i kaže da je odlučeno da se ne otvara Infektivna klinika u KCUS-u i da se 30 najtežih bolesnika primi kod nas! 

Dr. Vranić: Pitanje je da li je rat između bolnica ili osoba! Veliki pritisak na Općoj bolnici! Ne možemo prihvatiti nešto što ne možemo uraditi! Pripremit ćemo 25-30 kreveta za lakše i srednje teške kliničke slike. Bitno je samo da se otvori izolatorij, “utrpat” ćemo ljude i to je to. Bolje ljudima kod kuće da budu, humanije je. Izolatorij se može organizovati samo unutar bolničkih ustanova!Pa,postoji Infektivna klinika na KCUS!Baš je ona za inficirane od Korone!!! A,prazna! I

Šuti cijeli Kanton. Imamo raspadnuti sistem. Imate “centar inteligencije”,dr.Izetbegović, koji raspoređuje svoje pulene, a ti puleni neće da učestvuju u dijalogu, oni samo smiju ispuniti ono što im je rečeno, nema odstupanja i razmišljanja. Domovi zdravlja su odbili dati svoj kadar za izolatorij u ŽIŠ-u! Napravljene su vještačke podjele, urušeno je sve. 

Dr. Drljević: U ŽIŠ-u ne bih smio zanoćiti, to je zgrada na kraju grada, izvan svih tokova. Bolesnici se liječe u bolnicama i to je kraj. Nek nađu još neki Infektivni odjel u BiH na kojem nema Covid pozitivnih pacijenata! Bolnica,KCUS, je postala utvrda, ne prima pacijente. KCUS nema faktički nijednog oboljelog od Covida! Nemate pravo zabraniti da u bolnicu uđe bolestan čovjek!!!

Dr. Vranić: Zamislite, da Korona ne bi ušla u bolnicu, ne primaju se bolesnici?!

Dr. Drljević: Domove zdravlja niko ne spominje, sve se dirigira iz jednog centra. Ako neko treba biti umoran trebaju biti Domovi zdravlja, a ne KCUS koji nema nijednog Covid pacijenta. U Tuzli imate Infektivnu kliniku koja je puna bolesnika.

Dr. Vranić: Sve se može organizovati, fizički se može sve pregraditi, obezbijediti. Nisu medicinari, ljekari i stručnjaci ti koji određuju model rukovođenja i vladanja KCUS-om, to moramo već jednom shvatiti. U KCUS-u ne postoji savjetodavno tijelo, to se dešava: ja sjednem sa svojim društvom i smislim kako to treba i to se naredi i sprovodi.  Vrlo je moguće da će nam prebaciti 30 bolesnika i pustiti da se snalazimo. Nemate sistema, imate poslušnike. ..

Dr. Drljević: Nemamo sad nijedan uslov za liječenje teško oboljelih pacijenata. De facto ih ne možemo liječiti. Gdje je u tome pacijent?! Grozim se oko toga. Dajte da pomognemo pacijentima. Opća bolnica ima 2 infektologa i jednog na specijalizaciji.

Dr. Vranić: Sa stanovišta ljekara i humaniste, nikada nisam vratio pacijenta, ali to ne znači da će taj pacijent kada prođe kapiju Opće bolnice dobiti adekvatnu njegu. Ovdje nema sistema, ne vidim zdravstveni sistem. To je najgora stvar u svemu ovome.

 Dr. Drljević:  Miješaju se u moju specijalizaciju tako samouvjereno.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...