BLIŽE SE IZBORI: Pogledajte mapu američkih saveznih država po stranačkoj opredijeljenosti

Joe Biden već mjesecima vodi u nacionalnim anketama, ali prava bitka vodit će se u "swing states", odnosno državama koje nisu čvrsto opredijeljene za jednu političku stranku.

  • Svijet

  • 25. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, podijelio je jučer sa svojim pratiocima na Twitteru fotografiju sebe kako glasa, i našalio se kako je glasao "za tipa koji se zove Trump". Trump je tako postao jedan od 57 miliona Amerikanaca koji su svoj glas već dali jednom od dvojici kandidata. Ovi izbori su već ušli u povijest zbog ogromnog broja izlazaka na biračka mjesta prije 3. novembra, odnosno takozvanog "ranog glasanja". Pandemija koronavirusa dala je ljudima razlog da glasaju ranije, kako bi se na sam dan izbora izbjegle ogromne gužve kakve inače karakterišu američke izbore. 

Kriza uzrokovana pandemijom dovela je i do porasta u glasanju putem pošte, a građani Amerike su već zatražili preko 80 miliona glasačkih listića koje će dobiti i poslati putem pošte. Donald Trump već mjesecima tvrdi kako će ovaj način glasanja dovesti do izbornih prevara, uprkos nedostatku dokaza koji bi ovu teoriju potvrdili. 

Joe Biden, Demokratski kandidat za predsjednika, već mjesecima stabilno vodi u nacionalnim anketama, a njegova prednost povremeno je iznosila i do 10 bodova. Međutim, prava bitka vodit će se u "swing states", odnosno državama koje nisu čvrsto opredijeljene za jednu političku stranku. Primjeri takvih saveznih država su Michigan, Ohio i Florida.

Na mapi ispod možete vidjeti opredijeljenost država po političkim strankama. One obojene tamno plavom bojom sigurno će pripasti Demokratama, a vjerovatno će im pripasti i one obojene svijetlo plavom. S druge strane, tamno crvene države zagarantovana su pobjeda za Republikance, a isto je vjerovatno slučaj i za one svijetlo crvene. Glavno ratište predstavljaju države obojene lila bojom, za koje nije izvjesno kako će glasati. 

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...