"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Ovo su glavni elementi srpsko-hrvatske deklaracije koju je najavio Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

  • Politika

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 15

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je kazao da se i Hrvatska otvoreno zalaže za ravnopravan status Hrvata u BiH.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", Dodik je o zajedničkoj, srpsko-hrvatskoj deklaraciji o BiH načelno razgovarao sa svojim strateškim pertnerom Draganom Čovićem, a oba su razgovarala i s čelnicima susjednih država Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem, na sastancima održanim bez prisustva Bošnjaka. 

Glavni cilj srpsko-hrvatske deklaracije za Milorada Dodika i Dragana Čovića je odlazak trojice stranih sudija iz Ustavnog suda BiH te zatvaranje Ureda visokog predstavnika. 

Svojevremeno su Dodik i Čović takvu inicijativu pokušali pretočiti u zakon, no od toga su odustali kada ih je neko pametniji upozorio da se zakonom ne mogu mijenjati ustavne odredbe.

Druga tačka najavljene deklaracije vezana je za kolektivni status Hrvata. Čović i Dodik namjeravaju predložiti etničku podjelu Federacije BiH koja bi se najprije simbolički ogledala u formiranju virtuelnog "trećeg entiteta" s hrvatskom većinom kako bi Hrvati mogli birati legitimnog člana Predsjedništva BiH, što bi, zapravo, bio početak i faktičke podjele Federacije BiH. 

Treći cilj srpsko-hrvatske deklaracije odnosi se na temeljitu reviziju rada svih dosadašnjih visokih predstavnika BiH, uz čiju su pomoć uspostavljene neke od najvažnijih državnih institucija BiH. Dodik i Čović, u najkraćem, namjeravaju tražiti da se stvari vrate na sami početak, kada je BiH imala samo tri ministarstva na državnom nivou. Drugim riječima, Dodik i Čović traže gašenje čitavog niza državnih institucija i njihovo formiranje na entitetskom nivou. 

U najkraćem, Dodik i Čović nastavljaju putem kojim su prije njih krenuli Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, a potom i Radovan Karadžić i Mate Boban. To je put koji Bosnu i Hercegovinu vodi u novo krvoproliće i razaranje.

Iz vrha vodeće bošnjačke partije SDA poručili su da bi Dodik i Čović morali znati da Bosna i Hercegovina nije nastala "udruživanjem" niti se može "razdružiti". Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva. 

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...