NJEMAČKA KANCELARKA ŠOKIRALA ODLUKOM: Angela Merkel najavila zatvaranje svih barova, restorana i fitness centara kako bi se spriječilo širenje korone...

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi da u srijedu sa premijerima saveznih pokrajina dogovori zatvaranje svih restorana i barova od 4. novembra kako bi se zaustavilo širenje virusa, a samo bi škole i dječiji vrtići radili, navodi se u nacrtu prijedloga.

  • Svijet

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

Prema novim mjerama, ljudi bi mogli izlaziti samo s članovima vlastitog kućanstva, stoji u tekstu prijedloga mjera suzbijanja virusa u Njemačkoj, u kojoj su u utorak ujutro potvrđene 14.964 novozaražene osobe.

Predviđene su kazne za one koji prekrše propise, ali se ne iznose pojedinosti o tome. 

Eksponencijalni rast u gotovo svim njemačkim pokrajinama govori da brojne zdravstvene vlasti ne mogu ući u trag svim infekcijama i zato je nužno smanjiti kontakte među ljudima u nadi da tako jake mjere neće biti potrebne tokom Božića.

Ako čelnici 16 njemačkih saveznih pokrajina prihvate nacrt novih mjera na telefonskoj konferenciji, predviđenoj kasnije u srijedu, tada će se zatvoriti dvorane za fitness, klubovi i kinodvorane, pozorišta i operne kuće te koncerti. 

Trgovine bi mogle ostati otvorene budu li primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Njemačka je mjesecima hvaljena, jer je u prvom valu uspjela ograničiti širenje zaraze daleko bolje od drugih velikih sila, ali se sada suočava s ubrzanim rastom infekcija.

Njemačka do sada izbjegavala drugi lockdown

Vlada je do sada izbjegavala uvesti drugo zaključavanje nakon što je prvo razdoblje takvih mjera teško pogodilo privredu.

No, Merkel je u utorak upozorila na opasnost za njemački zdravstveni sistem ako zaraza nastavi eksponencijalno rasti, a ministar Peter Altmaier rekao je da bi Njemačka do kraja sedmice mogla imati 20.000 novozaraženih na dan.

Altmaier je za njemačku mrežu ARD u srijedu kazao: "U vrlo smo teškoj situaciji sa pandemijom. Brojke zaraze eksplodiraju i prijete kapacitetu zdravstvenog sistema i prema tome i ljudskim životima i mi moramo djelovati."

Predviđa se da savezna vlada osigura finansijsku pomoć firmama koje će biti najteže pogođene zatvaranjem, stoji u nacrtu koji će biti predstavljen kasnije u srijedu.

Samo "nužna, neturistička" noćenja bit će dopuštena, a bordeli, bazeni, kozmetički studiji i saloni za masaže i tetoviranje morat će se svi zatvoriti. Ostat će otvoreni frizeri i fizioterapeutski centri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...