ROMSKE ZAJEDNICE U PROBLEMIMA ZBOG PANDEMIJE: Tvrde da nemaju isti tretman kao i drugi (FOTO)

Nadležni su pozvani da bolje djeluju kada je u pitanju rješavanje problema s kojima se suočavaju.

  • Društvo

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

U Sarajevu je danas predstavljen dokument "Utjecaj i posljedice pandemije koronavirusa na romske zajednice u Bosni i Hercegovini". Tom prilikom je upozoreno da je pandemija dodatno pogoršala ionako težak položaj ove zajednice. Aida Mendić, koordinatorica Ženske romske mreže "Uspjeh", istaknula je da je cilj predstaviti kako je pandemija utjecala na Rome zbog toga što je njihov, kako je rekla, startni položaj lošiji u odnosu na većinu stanovnika u Bosni i Hercegovini.

Napomenula je da se izvještaj odnosi na status ove zajednice tokom pandemije u obrazovanju, ekonomiji, jednakosti spolova i drugim aspektima.

Kako je navedeno, izvještajem su obuhvaćeni Romi iz cijele Bosne i Hercegovine. 

"Romske zajednice nisu imale isti tretman kao i druge. Htjeli smo da dokumentujemo kako se romska zajednica našla u još težem položaju. Znamo da oni jako teško žive i bez pandemije. Međutim, ovo sa pandemijom ih je totalno nespremne zateklo. Znate da su to zajednice izdvojene iz grada. Imali su toliko teških momenata, a to se posebno odrazilo na žene", poručeno je.
 Upozoreno je da je unutar ove zajednice tokom pandemije povećano nasilje, piše Klix.

Nadležni su pozvani da bolje djeluju kada je u pitanju rješavanje problema s kojima se suočavaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...