EKONOMIJE REGIONA U PADU: Ko je najgore prošao, kako stoji BiH...

Svjetska banka predviđa ekonomski rast 2021. godine.

  • Ekonomija

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

Sve države Zapadnog Balkana zabilježit će ove godine ekonomski pad kao posljedicu pandemije Covida-19.

alt

Svjetska banka predviđa ekonomski rast 2021. godine.

Uporedni pad i rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana slikovito se vidi na grafici Radija Slobodna Evropa, koja je urađena na osnovu podataka Svjetske banke.

Iz nje se vidi da će BiH imati drugi najmanji pad ove godine (-3,2 posto), ali i drugi najsporiji rast dogodine (+3 posto).

No, BiznisInfo podsjeća da postoje i drugačije projekcije. Naprimjer, Međunarodni monetarni fond bio je manje optimističan kada je predvidio da će ekonomija BiH ove godine pasti za 5 posto.

Koliki će uistinu biti pad, neizvijesno je, jer se ne zna šta će se dešavati s epidemijom koronavirusa u narednim mjesecima.

Posljednji podaci govore da je u septembru započeo oporavak industrije u BiH, ali bi taj trend mogao biti ometen novim pogoršanjem epidemiološke situacije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...