OBRAČUNI U REPUBLICI SRPSKOJ: "Hidroelektrane na Drini" plaćaju ceh neuspjele odmazde Dodikovog SNSD-a

Nakon što smjena nije uspjela, u SNSD-u su kao glavnog krivca prepoznali Milinkovića, a koji će kasnije postati savjetnik načelnika opštine.

  • Ekonomija

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Skupština akcionara „Hidroelektrane na Drini“ mora da vrati funkcionera DNS-a iz Rudog Dobrisava Milinkovića u Nadzorni odbor preduzeća, jer je njegova smjena bila nezakonita, saznaje portal CAPITAL.

Osnovni sud u Višegradu poništio je odluku o njegovoj smjeni iz juna prošle godine, ocijenivši da je to učinjeno bez opravdanog razloga te je naredio da se Milinković vrati na mjesto člana Nadzornog odbora.

Iz „HE na Drini“ na tu presudu su podnijeli žalbu Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, koji ih je odbio, pa im nije preostalo ništa drugo nego da je provedu, što planiraju učiniti na zasjedanju, zakazanom za 13. novembar ove godine.

„Nalaže se upravi da po presudi Dobrisavu Milinkoviću isplati naknadu na ime štete u visini od po 500 KM mjesečno, počevši od 17. juna 2019. godine pa do 9. decembra 2020. godine i izvrši uplatu svih doprinosa koji su propisani zakonom i da navedenom na ime troškova parničnog postupka plati iznos od 303,30 KM“, stoji u prijedlogu odluke o ponovnom imenovanju.

alt

Podsjećamo, nakon što je u Rudom 2018. godine formirana nova skupštinska većina, predvođena SNSD-om i DNS-om, pokrenut je referendum na kojem su se iste godine građani izjašnjavali o povjerenju načelniku Rati Rajaku.

Nakon što smjena nije uspjela, u SNSD-u su kao glavnog krivca prepoznali Milinkovića, a koji će kasnije postati savjetnik načelnika opštine.

Pored toga što je izgubio fotelju u Nadzornom odboru „HE na Drini“, bez stolice je ostao i u NO-u „HE na Trebišnjici“.

U izjavi za CAPITAL Milinković kaže kako nije istina da je „šurovao“ s načelnikom te da mu nije pomogao da sačuva fotelju, već da u tom procesu nije želio da se svrstava ni na jednu stranu.

„Okrivili su nas (DNS) da se nismo maksimalno angažovali iako smo podržali opoziv. Međutim, podbacili su njihovi ljudi na lokalu koji su bili nesposobni da smijene načelnika. Sva krivica je spala na mene, zbog čega sam razriješen, a sud je pokazao ko je u pravu“, kazao je on.

Milinković je podnio tužbu i za smjenu u Nadzornom odboru „HE na Trebišnjici“, za što, također, očekuje presudu u svoju korist.

Koliko će se Milinković zadržati u fotelji u Višegradu, sve zavisi od SNSD-a. Jedna od najdugovječnijih koalicija u Republici Srpskoj SNSD - DNS je pred raspadom, a stranka Milorada Dodika je više puta pokazala kako ne preza od toga da se obračuna sa svojim neistomišljenicima i bivšim partnerima.

Za njih presude ne znače mnogo, što su pokazali i na slučaju bivšeg direktora Inspektorata Republike Srpske Predraga Tomića, gdje doslovno izvrdavaju ruglu zakone i pravosuđe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...