BOLNICI U NOVOJ BILOJ PRIJETI KATASTROFA: Čak 70 uposlenika je van stroja zbog zaraze, vape za pomoći; Pogledajte unutrašnjost bolnice (VIDEO)

Ekipa televizije N1 posjetila je Odjel Jedinice intenzivnog liječenja za Covid-pacijente u Novoj Biloj. Nakon Bosanske Gradiške, ovo je tek drugi put u javnosti da je prikazana unutrašnjost ovih prostorija.

  • Hronika

  • 29. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 1

Borba za život, uzdisaj i izdisaj, svaki dah dragocjenost koju tek nakon ovih slika cijenimo. Najteži problem - nedostatak specijalističkog kadra i zaraženost uposlenika, njih čak 70. Zbog toga apeli drugima u zdravstvu da pomognu, ali na dugoročne staze, jer kratkoročna rješenja nisu prihvatljiva.

"Nezgodna činjenica jeste da su pojedini odjeli u cjelosti izbačeni iz pogona tu se prije svega misli na interni odjel, gdje su zaraženi specijalisti i medicinsko osoblje. Zbog toga smo i uputili poziv svim zainteresiranim specijalistima da se jave u našu bolnicu da pokušamo ostvariti suradnju na nešto duži period, period od godinu dana", rekao je Velimir Valjan, direktor bolnice u Novoj Biloj.

Popunjenost kapaciteta bilježi se i u sarajevskoj Općoj bolnici. U samo tri dana popunjen je COVID odjel od 30 mjesta. "Ovako više ne može" - kaže vođa tima doktor Ednan Drljević i postavlja ultimatum jednake raspodjele pacijenata sa UKCS-om.

"U uslovima kad tamo se primi 45 pacijenata onda može ovamo da se prebaci još 10. Mi ćemo ih smjestiti, a ne pod uslovima da zatvore Klinički centar sa 900 kreveta praznih, a mi ovdje sa jednim infektologom da primamo sve pacijente iz Kantona i da se prstom pokazuje da se pacijenti vraćaju" rekao je Drljević.

Rješenje za priče poput Nove Bile, ali u cijeli javnozdravsteni sektor u Federaciji je moguće naći i bez proglašenja vanrednog stanja - tvrdi doktor Dragan Stevanović.

"Federalni ministar već sad može mobilisati privatni sektor. On u službi borbe protiv pandemije i može taj sektor preraspodijeliti tamo gdje smatra da ima potrebe", rekao je dr. Stevanović.

Doktor Stevanović poziva Federalno ministarstvo da izvrši uvid koje zdravstvene ustanove su oslobodile 30 posto kapaciteta za COVID pacijente, konstatujući da su za neizvršioce moguće I krivične sankcije. Iz Federalnog ministarstva zdravstva za N1 odgovaraju: "Još uvijek čekamo odgovore kantonalnog ministarstva koji treba da nam pošalju u pismenoj formi da znamo kako je stanje što se tiče ispunjavanje naredbe. S obzirom da se situacija komplikuje tražimo maksimalan angažman svih onih koji treba da vrše nadzor nad mjerama".

Čini se da je zdravstveni sektor prepušten sam sebi naglašavaju iz resornog ministarstva te poručuju: "Ako se ovako nastavi doći će do vrlo teške situaciju i nečega što niko ne želi vidjeti".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...