TRUMP BIJESAN NA VRHOVNI SUD: Odluka suda zadala udarac republikancima

U slučaju Sjeverne Karoline i Pensilvanije sud je podržao produženi rok za primanje glasačkih listića, što odgovara Bidenu.

  • Svijet

  • 30. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 0

Američki izbori ulaze u fotofiniš, a pravila o glasanju putem pošte - pitanju koje će vjerovatno odlučiti ove historijske izbore u Sjedinjenim Državama - još nisu do kraja utvrđena. Dok kandidati u utrci s vremenom jurcaju po ključnim saveznim državama, njihove stranke su se okrenule Vrhovnom sudu tražeći produženje ili skraćenje rokova za prebrojavanje glasačkih listića, kako već kome odgovara.

Vrhovni sud je ove sedmice donio odluke vezano za glasanje putem pošte u tri važne "swing" države - Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu. U slučaju Sjeverne Karoline i Pennsylvanije Vrhovni je sud u srijedu je podržao produženi rok za primanje i priznavanje glasačkih listića, u slučaju Pennsylvanije ako su stigli unutar tri dana nakon dana izbora, a u slučaju Sjeverne Karoline rok je još velikodušniji - devet dana nakon 3. novembra. U slučaju Pennsylvanije, piše New York Times, odluka je bila jednoglasna, a u slučaju Sjeverne Karoline tri konzervativna suca, Clarence Thomas, Samuel Alito Jr. i Neil Gorsuch, priklonila su se republikancima.

Najnovija sutkinja Vrhovnog suda, Amy Coney Barrett, koja je na novi posao došla u utorak, nije sudjelovala u glasanju, objasnivši da bi rok za pregledanje dokumenata bio neprofesionalno kratak. U slučaju savezne države Wisconsin situacija je bila obratna, tamo je Vrhovni sud stao uz republikance. U ponedjeljak je objavljena odluka suda prema kojoj su svi glasački listići pristigli nakon dana izbora u Wisconsinu nevažeći.

Zbog toga su demokrati ubacili u petu brzinu i svim metodama, čak i gerilskim muralima po zidovima, pozivaju birače da svoje ispunjene listiće ne šalju poštom već da lično dostave do 3. novembra. U Wisconsinu je 1,778.157 glasača zatražilo glasanje od kuće, a prema procjenama čak 326.695 ih još nije poslano poštom ili lično dostavljeno pa su ulozi veliki.

Prije četiri godine Donald Trump osvojio je sve tri države: Wisconsin s 0,77 posto više glasova, Pennsylvaniju s 0,72 posto (najniža razlika na američkim izborima u 176 godina) i Sjevernu Karolinu s 3,66 posto više glasova od Hillary Clinton. Ne čudi što je bitka za glasove putem pošte tako žestoka. No, sudske presude u važnim državama ne bistre baš previše situaciju, prema nekima poplava sudskih žalbi samo unosi haos, a ovi su izbori dovoljno komplicirani zbog pandemije koja divlja te problemima sa samom poštanskom službom u SAD-u. Demokrati su pozdravili odluke u slučaju Pennslyvanije i Sjeverne Karoline, no nije riječ je o dobivenoj bici.

Naime, u tim slučajevima Vrhovni je sud odlučio odbaciti republikanski zahtjev jer je premalo vremena za adekvatnu raspravu. "Republikanska žalba, iako je odbijeno njezino žurno rješavanje, i dalje je na stolu, a ako je odobrimo, slučaj se može riješiti po hitnom postupku nakon izbora", napisao je sudac Alito dodajući da bi "moglo biti ozbiljnih postizbornih problema".

Dakle, postoji mogućnost da sud nakon izbornog dana donese odnosno promijeni odluku o tom pitanju. U slučaju Sjeverne Karoline, tri konzervativna suca obrazložila su svoje neslaganje s odlukom o devetodnevnom roku za primanje glasačkih listića, navodeći da nije u redu da izborna komisija te države mijenja izborna pravila.

Trump je svoju ljutnju nad ovim odlukama izrazio putem Twittera, gdje je napisao da je riječ o "ludačkoj" odluci i da bi se izbori trebali završiti 3. novembra. 

alt

alt"Biden će uništiti Vrhovni sud- ne dozvolite da se to dogodi"! alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...