NASLJEDNIK AMFILOHIJA: David Perović kandidat za mitropolita crnogorsko-primorskog

Najozbiljniji kandidat za novoga mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC je David Perović, sadašnji episkop kruševački – potvrdilo je „Anteni M” više izvora iz SPC.

  • Regija

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

 Perović je rođen 1953. kod Istoka (Kosovo) a porijeklom je iz Crne Gore. Prije nego se zamonašio, bavio se TV i filmskom režijom. Za episkopa je izabran 2011. lobiranjem Irineja Gavrilovića, koji je i načelstvovao njegovom hirotonijom.

Smatra se miljenikom dvije najmoćnije osobe u SPC: Gavrilovića i Irineja Bulovića, episkopa bačkoga, ujedno člana i portparola Sinoda.

Perović je sada član Sinoda, tj. „crkvene vlade”, poznate po lojalnosti prema Aleksandru Vučiću. Sinodom rukovodi Gavrilović.

 Amfilohije je jesenas protestno odbio da prisustvuje svečanosti u Beogradu, kada je Vučiću dodijeljeno SPC odlikovanje. Amfilohije se prethodno sukobio sa Irinejem Gavrilovićem.

Prošle godine, David Perović je bio najglasniji u obračnu protiv manjinske frakcije unutar episkopata SPC, koju je predvodio Amfilohije, a čija je desna ruka bio umirovljeni episkop Atanasije Jevtić.

 Zbog Perovićeve bliskosti sa Bulovićem, episkopom bačkim, Jevtić je njegovu Eparhiju kruševačku nazovao – KrušeBAČKA!

trenutak ...