“SLOBODNA BOSNA” ISTRAŽILA; MOGU LI GRAĐANI NAPLATITI TROŠKOVE IZOLACIJE: Pravo nedostižno i samo na papiru, a evo i zašto…

Na prava građana iz spomenutog Zakona nedavno je prvi ukazao ekonomski analitičar Eldar Dizdarević.

  • Vijesti

  • 02. Nov. 2020  02. Nov. 2020

  • 2

Trošak kućne izolacije stanovništva pada na teret budžeta kantona prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Objavljen je u "Službenim novinama Federacije BiH", broj 29/05, a možete ga naći na web-stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

RJEŠENJE O IZOLACIJI 

Na prava građana iz spomenutog Zakona nedavno je prvi ukazao ekonomski analitičar Eldar Dizdarević.

On je posebno podvukao da građani traže od ljekara ili epidemiologa rješenje o izolaciji i da insistiraju na tome.

“Moraju vam dati rješenje. Ali, pazite, uglavnom izbjegavaju da daju rješenje upravo zbog ovog člana zakona nego vas upute ljekaru da vam otvori bolovanje. Tražite rješenje o izolaciji i onda tražite da vam se iz budžeta kantona u kojem živite, pokriju troškovi izolacije. Prema zakonu, imate prava na to. Ne dozvolite da ljudi na vlasti, ljekari i epidemiolozi uzimaju od vas novčana sredstva na koja imate pravo tako što vam neće izdati rješenje nego doznake za bolovanje”, napisao je Dizdarević nedavno na svojoj Facebook stranici.

 

Da se poštuje Zakon u našoj državi, sve navedeno bi izgledalo vrlo jednostavno, međutim put do prava koja imaju i zakonsko uporište je obično nedostižan. Mogu li građani uopće doći do njega i na koji način naplatiti troškove izolacije, “Slobodna Bosna” je istražila.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kazali su nam da oni nisu nadležni za autentično tumačenje odredaba Zakona o zdravstvenom osiguranju i odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, već je za to nadležan Parlament Federacije BiH kao donosilac ovih zakona. Također, kako su naveli, Zavod nije nadležan da daje stručna pojašnjenja, odnosno odgovore na pitanja u vezi s izvršavanjem navedenih zakona, odnosno pojedinih njihovih odredbi nego je za to, kao organ uprave iz sektora zdravstva, nadležno Federalno ministarstvo zdravstva.

"Kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se, na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti, izoluju članovi porodice za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama. O kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, uz konsultovanje stručnog ekspertskog tima nadležnog kantona u roku od 24 sata rješenjem protiv kojeg je dozvoljena žalba koja ne odlaže izvršenje. Kućna izolacija traje dok se zarazna bolest klinički i dijagnostički ne isključi. Troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta kantona”, pojasnili su u Zavodu.

BEZ PRECIZNOG ODGOVORA

S obzirom na to da nam u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nisu mogli ponuditi precizan odgovor koji bi dao jasne smjernice kako građani mogu ostvarili svoja prava i naplatiti troškove izolacije, kontaktirali smo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, gdje su nam kazali da su oni nadležni za finansiranje prava iz zdravstvene zaštite, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

“Navedeno pravo, za koje ste postavili upit, regulisano je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Odredbom člana 47. spomenutog Zakona propisano je, između ostalog, da o kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, kao i da troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta kantona.

U tom smislu, molimo da se s Vašim upitom obratite Vladi KS i Ministarstvu zdravstva KS, koji su nadležni za rješavanje predmetnih zahtjeva”, naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Poslali smo upit i Pres-službi Vlade Kantona Sarajevo sa pitanjima upućenim Ministarstvu zdravstva KS. Za odgovor smo ostali uskraćeni, kao i za odgovor federalnog ministra zdravstva, tako da će građani, prema svemu sudeći, od svojih prava morati odustati ili se za njih boriti pravnim putem.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...