NOVI DETALJI O NAPADU U BEČU: Preminula i peta žrtva, još tri Makedonca se sumnjiče za umiješanost u napade

Dvije osobe uhapšene su u Švicarskoj, ali nije poznato u kakvoj su vezi bili s napadačem.

  • Hronika

  • 03. Nov. 2020  04. Nov. 2020

  • 3

U sinoćnjem napadu u centru Beča ubijeno je najmanje pet osoba, a više povrijeđeno u pucnjavi za koju je policija potvrdila da je riječ o terorističkom napadu. Jedan od napadača je ubijen, a jedan je i dalje u bjekstvu.

Šta znamo do sada:

Policija potvrdila da je riječ o terorističkom napadu
Više od 17 osoba povrijeđeno u terorističkom napadu, uključujući i državljanku BiH Belmu M. (29) iz Zenice
Ubijeno je šest osoba, računajući i jednog od napadača
Napad se dogodio na šest lokacija u blizini Sinagoge
Djeca danas neće ići u školu, a otkazana je i vanredna sjednica Skupštine

Mladić (21) peta žrtva napada u Beču

Austrijska državna televizija ORF javlja da je preminula i peta žrtva sinoćnjeg terorističkog napada u Beču. Radi se o 21-godišnjem mladiću koji je preminuo u bolnici danas oko podne od posljedica ranjavanja.

Uhapšene dvije osobe u Švicarskoj

U švicarskom Winterthuru uhapšeno je još dvoje ljudi koje povezuju s terorističkim napadom u Beču. Radi se o 18-godišnjaku i 24-godišnjaku, a još nije poznato u kakvoj su vezi bili s napadačima.

Velika Britanija podigla nivo prijetnje od terorizma

Nivo prijetnje od terorizma u Velikoj Britanije povišen je na "ozbiljan", iz predostrožnosti nakon napada u Francuskoj i Austriji, saopćila je danas ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel. Prema vladinoj klasifikaciji, to znači da se smatra da je napad vrlo vjerovatan, prenosi Reuters.

"Ovo je mjera predostrožnosti nakon užasnih događaja koje smo vidjeli u Francuskoj prošle nedjelje i u Ausrtriji prošle noći", rekla je Patel u televizijskom obraćanju.

Još tri državljana Sjeverne Makedonije umiješana u napade u Beču

Pored Kujtima Fejzulua, još tri državljana Sjeverne Makedonije umiješani su u sinoćne napade u Beču, saopćio je MUP Sjeverne Makedonije.

"S popisa austrijske policije, koji je predat nekim policijama, uključujući i našu, utvrđeno je da još tri osobe, osim austrijskog imaju i državljanstvo Republike Severne Makedonije, odnosno K.F. (rođen u Modlingu, Austrija), A.G. (rođen u St. Poltenu, Austrija) i U.A. (rođen u Beču). Sektor za međunarodnu policijsku saradnju u Ministarstvu unutrašnjih poslova odmah je stavljen na raspolaganje kolegama iz Austrije i intenzivno sarađujemo oko svih elemenata povezanih sa ovim slučajem", piše u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Skoplju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...