NI ČOVIĆ NE BI BOLJE: Marina Pendeš raspalila po Bošnjacima zbog veta na hrvatski TV kanal…

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH i zamjenica predsjedavajućeg Komsije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda PBiH Marina Pendeš sudjelovala je jučer na parlamentarnoj online konferenciji o temi “Javni medijski servisi u tranziciji: Aktuelni izazovi i put naprijed”.

 

  • Politika

  • 04. Nov. 2020  04. Nov. 2020

  • 3

Pendeš je prezentirala svoje viđenje stanja u oblasti Javnog radio-televizijskog sistema Bosne i Hercegovine (JRTVSBiH), zahvalivši organizatoru na mogućnosti da čuje mišljenja i stavove svojih kolega iz regije.

– Visoki predstavnik Carlos Westendorp 1999. godine donio je Odluku o restrukturiranju JRTV sustava u BiH, kojom je predviđeno osnivanje RTV FBiH i RT RS, a spomenuta Odluka je predviđala i osnivanje kanala na hrvatskom jeziku unutar RTV FBiH. Započeti proces restrukturiranja je Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch svojim Odlukama iz 2001. i 2002. godine izmijenio na štetu hrvatskog naroda i time Hrvatima kao konstitutivnom narodu onemogućio osnovno ljudsko pravo da se informira i kroz medijski servis prezentira svoje nacionalne, kulturne i vjerske vrijednosti – istaknula je Pendeš u svom obraćanju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću PSBiH.

Kazala je da će izazov za PSBiH svakako biti usvajanje novog Zakona o JRTV sistemu, koji bi omogućio kanal i na hrvatskom jeziku, „čime bi se osigurali standardi predviđeni dokumentima UN-a, Vijeća Europe i Europske unije o upotrebi službenih jezika s ciljem osiguranja slobode izražavanja, što uključuje slobodu primanja, traženja i širenja informacija bez ograničenja“.

– Još jedan od izazova je uspostaviti funkcionalan, učinkovit i samoodrživ sustav, koji to trenutno nije. Prema Izvješćima, kako Izvješću o radu tako i financijskom, postoje veliki financijski gubici i rukovodstvo nema odgovarajuće prijedloge za prevladavanje nagomilanih problema – navela je Pendeš.

Dodala je kako smatra da se medijski prostor i JRTV sistem ne smije upotrebljavati kao alat i sredstvo za obračun s političkim neistomišljenicima.

Po njenim riječima, ne smije se sprečavati iznošenje činjenica niti sprečavati sloboda govora.

– Ne može sloboda govora biti samo po receptu jedne političke stranke. Kao primjer navodim da su se političke stranke bošnjačkog naroda pozvale na “vitalni nacionalni interes” kako bi spriječili usvajanje zakona kojim bi se omogućilo i Hrvatima, naglašavam, i Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, da ima kanal na hrvatskom jeziku, kako to imaju i Srbi i Bošnjaci – zaključila je Pendeš.

Na konferenciji su sudjelovali parlamentarci iz BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, a organizirala ju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) uz podršku Europske radiodifuzne unije (EBU).

Također, na konferenciji su sudjelovali članovi Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE te međunarodni stručnjaci iz Europskog parlamenta, EBU-a, europskih medijskih regulatora i javnih RTV servisa.

Konferencijom je predsjedao glavni izvjestilac o medijskim slobodama i sigurnosti novinara, član Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE i zastupnik u Parlamentu Austrije Stefan Schennach – navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...