NIJE IZVJESNO, ALI JE MOGUĆE: Šta ukoliko oba kandidata budu imala jednak broj elektorskih glasova?

Iako je vjerovatnost mala, još postoji mogućnost da se američki predsjednički izbori završe izjednačenjem. Evo i odgovora šta bi se dogodilo kada bi Donald Trump i Joe Biden imali po 269 elektorskih glasova.

  • Svijet

  • 05. Nov. 2020  05. Nov. 2020

  • 0

Iako je ostalo samo šest saveznih država u kojima nisu proglašeni pobjednici, tehnički je još moguće da će rezultat izbora u Americi biti izjednačenje broja elektorskih glasova.

To je moguće ako Joe Biden pobijedi samo u Džordžiji, a Donald Trump u Nevadi, Arizoni, Pensilvaniji, Aljaski i Sjevernoj Karolini. To je trenutno gotovo nezamislivo, jer Trump vodi u Džordžiji,a gubi u Nevadi i Arizoni.

Sve to vrijedi uz pretpostavku da je Trump osvojio jedan od četiri glasova u Mejnu, što su zasad potvrdili "Associated Press" i "New York Times", ali ne i CNN.

Ipak, ako se to dogodi, dva će kandidata biti izjednačena sa po 269 elektorskih glasova. Naime, iako milioni Amerikanaca svake četiri godine izlaze na izbore kako bi izabrali predsjednika, pobjedu ne odnosi kandidat s najvećim brojem glasova birača nego onaj koji je dobio najveći broj elektorskih glasova.

Svaka savezna država predstavlja najmanje tri elektorska glasa, nakon čega se državama daju dodatni glasovi zavisno od broja stanovnika koji u njoj žive. Sveukupan broj elektorskih glasova je 538, a izjednačenje je moguće u slučaju da svaki od dvoje kandidata velikih stranaka osvoji po 269.

U tom slučaju, predsjednika Amerike birali bi novoizabrani članovi donjeg doma Kongresa, s tim da bi svaka savezna država imala po jedan glas. Budući da se SAD sastoji od 50 država, za pobjedu bi tada trebalo 26 glasova.

U slučaju da je i u Kongresu rezultat izjednačen na kraju predsjedničkog mandata koji se završava u januaru, na njegovo mjesto bi došao dotadašnji podpredsjednik te bi na njemu ostao dok Kongres ne imenuje novog predsjednika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...