TRUMPOVO VODSTVO SE DRAMATIČNO SMANJUJE: Ovo su najbitniji detalji trenutne borbe...

Prema CNN-ovim posljednjim projekcijama, konačni ishod odlučit će prebrojavanje glasova u državama Aljaski, Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Sjevernoj Karolini i Pensilvaniji.

  • Svijet

  • 05. Nov. 2020  05. Nov. 2020

  • 0

Utrka za Bijelu kuću i dalje traje, a ključni momenti odigrat će se u Džordžiji, Arizoni i Pensilvaniji, gdje prebrojavanje glasova još traje.

Ovo su najbitniji detalji trenutne borbe između dva predsjednička kandidata:

  • Joe Biden zabilježio je važnu pobjedu u ključnim državama Mičigenu i Viskonsinu, ispunivši obećanje o ponovnoj izgradnji “plavog zida” demokrata na Srednjem zapadu, kojeg je Donald Trump poremetio 2016. godine.

  • Država Nevada će objaviti više rezultata: Izborni službenici u ovoj saveznoj državi, koji su u srijedu objavili vrlo malo podataka na osnovu oko 200.000 listića, kazali su da će najnovije rezultate objaviti u četvrtak popodne.

  • Trumpova prednost se smanjuje: Kako se stotine biračkih listića putem pošte i onih u odsustvu prebrojava u Pensilvaniji, koja je jedna od ključnih, Trumpovo vodstvo se dramatično smanjuje. Slična je situacija u državi Džordžiji,, gdje se Trumpovo vodstvo smanjilo tokom prebrojavanja u srijedu.

  • Borba je sve napetija u Arizoni: Utrka između kandidata Bidena i Trumpa se zaoštrava i u ovoj saveznoj državi. Bidenovo vodstvo u distriktu Maricopa, koji je najnaseljeniji, splasnulo je preko noći. Državna sekretarica Arizone rekla je za CNN u srijedu navečer da se više od pola miliona glasova tek treba prebrojati, dodavši kako bi prebrojavanje u Maricopi moglo potrajati i nekoliko dana.

Prema CNN-ovim posljednjim projekcijama, konačni ishod odlučit će prebrojavanje glasova u Aljaski, Arizoni, Džordžiji, Nevadu, Sjevernoj Karolini i Pensilvaniji, prenosi N1.

CNN predviđa kako će Biden dobiti najmanje tri od četiri elektorska glasa u državi Mejn te pobjedu u državama Viskonsin, Mičigen, Havaji, Rod Ajlend, Minesota, Virdžinija, Kalifornija, Oregon, Vašington, Ilinois, Nju Hempšir, Nju Meksiko, Kolorado, Konektikat, Nju Džersi, Njujork, Vermont, Delaver, Vašington DC, Merilend, Masačusets, kao i jedan od pet elektorskih glasova u Nebraski.

S druge strane, predviđa se kako će Trump odnijeti pobjedu u državama Montana, Teksas, Ajova, Ohajo, Misisipi, Vajoming, Misuri, Kanzas, Utah, Luizijana, Alabama, Južna Karolina, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Arkanzas, Indijana, Oklahoma, Kentaki, Zapadna Virdžinija i Tenesi, kao i četiri od pet elektorskih glasova u Nebraski.

Pobjednički kandidat treba osvojiti 270 glasova kako bi proglasio pobjedu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...