TOPI SE TRUMPOVA PREDNOST: Gubi u državi koja je tradicionalno "njegova"

Biden je preuzeo vodstvo u Džordžiji i sada je na samo korak od osvajanja novih 16 elektorskih glasova, što znači da je na pragu da postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

  • Svijet

  • 06. Nov. 2020  06. Nov. 2020

  • 0

Aktuelni predsjednik Donald Trump ispustio je u posljednjim trenucima vodstvo u državi Džordžiji, koja nosi velikih 16 elektorskih bodova. Brojanje glasova još traje, a Joe Biden sada ima skoro 1.000 glasova više od Trumpa.

U Džordžiji je od početka brojanja glasova vodio Donald Trump, ali je razlika iz sata u sat bila sve manja i Biden trenutno ima 917 glasova više.

Biden je preuzeo vodstvo i sada je na samo korak od osvanja novih 16 elektorskih glasova, što znači da je na pragu da postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, prenosi "Oslobođenje".

Bidenovo vodstvo i izvjesna pobjeda u Džordžiji utoliko su važniji što je ta država tradicionalno republikanska. Na izborima 2016. Trump je tu osvojio sve elektore. Ipak, ove godine je posustao. Posljednji demokrat koji je osvojio predsjedničke izbore u Džordžiji bio je Bill Clinton 1992. godine.

Nakon toga, svi demokratski kandidati su redovno gubili u Džordžiji, pa čak i Clinton 1996. godine, a sada je izvjesno da je Joe Biden na putu da nakon 28 godina kao demokrata pobijedi u toj državi.

Pored Džordžije, u igri su još Pensilvanija, Nevada i Arizona.

Pensilvanija čeka još 750.000 listića koji još nisu prebrojani, a koji su došli poštom tokom prethodnih sedmica. Samo u Filadelfiji će više od 120.000 listića tek biti prebrojano. U ovoj državi vodi Donald Trump za više od 150.000 glasova, ali zbog navedenog broja, rano je za bilo kakvo proglašenje pobjednika. Pensilvanija nosi 20 elektora.

U Nevadi, Joe Biden vodi za 12.000 glasova i blizu je pobjede i u toj državi.

Arizonu mnogi mediji ne smatraju "plavom", odnosno smatraju da je Joe Biden još nije osvojio. Demokratski kandidat trenutno je u toj državi u prednosti od oko 50.000 glasova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...