RUŠI SE DUHANSKA STANICA U ČAPLJINI: Pogledajte elitnu četvrt koja će biti sagrađena na njenom mjestu (VIDEO)

Kompleks Duhanske stanice već je godinama neuređeni otok oko kojeg svi kruže, jer nema putne komunikacije kroz kompleks ruševina koji se nalazi prekoputa centralnog gradskog trga i zgrade gradskog poglavarstva, stvarajući ružnu sliku u tom gradu.

  • Ekonomija

  • 07. Nov. 2020  07. Nov. 2020

  • 0

Svi objekti nekada slavne Duhanske stanice u centru Čapljine bit će srušeni, a na tom mjestu će se sagraditi moderni poslovno-stambeni objekti, sa šetnicom, muzejom, staračkim domom i podzemnima garažama, te postati elitna četvrt tog hercegovačkog grada na jugu zemlje. Ove informacije potvrdio je za Klix.ba načelnik Čapljine Smiljan Vidić, koji pojašnjava da je kompleks Duhanske stanice već godinama neuređeni otok oko kojeg svi kruže, jer nema putne komunikacije kroz kompleks ruševina koji se nalazi prekoputa centralnog gradskog trga i zgrade gradskog poglavarstva, stvarajući ružnu sliku u tom gradu. 

Regulacijski plan iz 2010. godine

"Na tom području nemamo putnu komunikaciju istok-zapad, a sama Duhanska stanica i cijeli kompleks zgrada je dosta propao i realno govoreći, zbilja ružno izgleda. Zbog toga smo još 2010. godine napravili regulacijski plan koji je bio zaista dobar. Time smo htjeli vlasnike Duhanske stance koja je privatizirana motivirati da krenu s ulaganjima. Ali, iza toga je krenula velika svjetska ekonomska kriza, pa je bilo niz dešavanja zbog kojih se ni do danas ništa nije napravilo, a objekti su vremenom propadali", pojašnjava Vidić.

Na svu sreću, kako naglašava, konačno su vlasnici tog kompleksa odlučili da investiraju, da se na tom prostoru napravi jedna moderna poslovno-stambena četvrt u Čapljine.

"Kako je deset godina prošlo od našeg regulacijskog plana kojeg smo prvobitno napravili i on je već sada zastario, te je u konačnici došlo i do novih potreba stanovnika Čapljine kao i samih investitora, tako smo trenutno u fazi izrade novog regulacijskog projekta. U biti možemo reći da je on već završen, ali svakako mora proći zakonom propisanu proceduru, a to su javne rasprave, da svim Čapljinkama i Čapljincima damo mogućnost da na ono što smo mi smislili intervenišu svojim idejama. Mora proći i proceduru Gradskog vijeća i kad zakonom propisane procedure budu završene, krenut će se s realizacijom projekta", pojašnjava Vidić.

Tvrdi da regulacijski plan izgleda jako lijepo i moderno.

Početak radova u martu 2021. godine

"Bit će to kombinacija poslovnih i stambenih prostora, te dom za stare i iznemogle osobe. Vjerovatno ćemo onu najsjeverniju upravnu zgradu zadržati za sebe, gdje planiramo u budućnosti napraviti gradski muzej. Probit će se putna komunikacija od istoka prema zapadu, tako da više nećemo morati kružiti oko Duhanske stanice. Napravit će se i velika pješačka zona, podzemne garaže i zbilja vjerujem da će to biti najljepša četvrt u Čapljini", kaže Vidić za Klix.ba.



Dodaje da početak radova ovisi isključivo o zakonskim procedurama koje je spomenuo. Prva sjednica Gradskog vijeća, kako je pojasnio, može se održati poslije 15. decembra s obzirom na to da su izbori 15. novembra. Potom su potrebne dvije javne rasprave, a Vidić smatra da je početak radova realno očekivati u martu naredne godine.

Sjećanje na duhansku industriju

Iako građani smatraju da je krajnje vrijeme za uklanjanje ruševina u centru grada i svjesni su da je duhanska industrija što se tiče Čapljine definitivno završila, priča o tom vremenu kod nekih ipak budi brojne emocije. Stariji građani sa sjetom govore o vremenima kad je Duhanska stanica radila punom parom i bila mjesto zarade za brojne stanovnike ne samo Čapljine, nego i šireg područja Hercegovine. Te dane pamti i načelnik Vidić, koji kaže kako je duhan na vagu i sam nosio sa svojim ocem i braćom upravo u tu Duhansku stanicu.

"To je za mene kao dijete bio veliki doživljaj. S obzirom na to da se duhan radi tokom cijele godine, počevši od sijanja, sađenja, branja, sušenja, listanja, konačna predaje u duhansku stanicu uvijek je bila mala svečanost. Kad bi sve prodali, zajedno sa ocem bi svratili u trgovinu slatkiša, što nam je kao djeci uvijek bilo posebno, a otac je bio zadovoljan jer nas je od tog novca prehranjivao i školovao", priča Vidić za Klix.ba.

Dodaje da su mnogi vezani za Duhansku stanicu u Čapljini, ali su, kako kaže, druga vremena i njezino rušenje je nešto što se ne može izbjeći. Stariji sa sjetom govore o duhanskoj stanici i žao im je što odlazi u prošlost, dok se mlađi raduju što će ruševina u centru grada biti zamijenjena novih kompleksom zgrada koje će dati ljepši izgled Čapljini.    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...