GROM IZ VEDRA NEBA: Protestantska crkva priznala ulogu u progonu...

Sedamdeset pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Protestantska crkva u Nizozemskoj (PKN) formalno je priznala djelimičnu odgovornost za progon Jevreja.

  • Društvo

  • 09. Nov. 2020  09. Nov. 2020

  • 0

Poglavar PKN-a Rene de Reuver zamolio je jevrejsku zajednicu za oprost na skupu na kojem je u Amsterdamu održana komemoracija na godišnjicu Kristalne noći, kad su napadnute jevrejske radnje, a Jevreji ubijani u Njemačkoj 1938. godine.

"PKN sada želi bez ustručavanja priznati da je crkva bila plodno tlo na kojem su mogli rasti antisemitizam i mržnja", rekao je De Reuver.

Istodobno, ova crkva je priznala da je učinila malo da pomogne Jevrejima u njihovoj vlastitoj zemlji tokom rata i njemačke okupacije te da joj je trebalo dugo vremena da to kaže.

Ubijeno oko 140.000 Jevreja

"Nadamo se da nije prekasno", tvrde u ovoj crkvi, prenosi Hina pozivajući se na DPA.

De Reuver je, također, rekao da je ova crkva toliko puta propustila pomoći Jevrejima koji su se vratili iz logora iz Njemačke ili onima koji su se sakrivali.

Crkva je ranije pred jevrejskom zajednicom predstavila "Nedjeljnu deklaraciju".

Njemačka je u maju 1940. godine okupirala Holandiju, nakon čega je oko 140.000 Jevreja koji su živjeli u toj zemlji - oko 75 posto - ubijeno.

Na komemorativnom skupu u nedjelju obilježena su ubistva stotina Jevreja i spaljivanje sinagoga tokom pogroma u novembru 1938. godine, kad je krenuo sistemski progon Jevreja u Njemačkoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...