JEDVA DOČEKALI TRUMPOV ODLAZAK: Evropski lideri otvaraju novu stranicu saradnje s Amerikom

Pobjedniku američkih izbora Bidenu među prvima je čestitao britanski premijer Johnson, kojeg je Trump podržavao u Brexitu i pozivao ostale države članice da izađu iz EU.

  • Svijet

  • 10. Nov. 2020  11. Nov. 2020

  • 0

Na osnovi čestitki koje su stizale Joeu Bidenu iz Evrope stiče se dojam da je većina evropskih dužnosnika jedva čekala odlazak Donalda Trumpa. Među prvima je Bidenu čestitao i britanski premijer Boris Johnson, kojeg je Trump podržavao u Brexitu i pozivao ostale države članice da izađu iz EU.

Zanimljivo je da Bidenu još nisu čestitali ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping uz obrazloženje kako čekaju službeno proglašenje novog predsjednika.

Rusija i Kina još čekaju Putinu odgovara da u Bijeloj kući bude Trump jer je, dok nije bio predsjednik SAD-a, imao poslovnih interesa u Moskvi, a pitanje je i s kakvom pozadinom.

Osim toga, ruski su internetski trolovi utjecali 2016. na izbor Trumpa, vjerovatno iz nekih razloga. Xi, bez obzira na to što je Trump otvorio trgovinski rat s Kinom, uspješno odgovara na sve prijetnje i kineska ekonomija ipak nije pretrpjela štete kakve su se očekivale.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je jučer da će s Bidenom raditi “bok uz bok” u borbi sa svjetskim izazovima kao što su pandemija koronavirusa, terorizam i klimatske promjene.

Nijemci i Evropljani znaju da u saradnji s novom američkom administracijom moraju preuzeti veću odgovornost, kazala je Merkel okrenuvši novu stranicu saradnje sa SAD-om. Bacila je Trumpa u zaborav, što je i razumljivo, jer je The Donald uvodio carine na njemačke proizvode, posebno automobile bez obzira na to što se oni proizvode na američkom tlu. Joe Biden dobro poznaje Njemačku i Evropu, dodala je Merkel.

A 9. novembra je i 31. godišnjica pada Berlinskog zida pa Merkel podsjeća kako bi bez povjerenja prije svega Amerikanaca bilo teško da se tako što dogodi.

"Svi su osjetili koju ulogu ima SAD u slobodi i demokratiji. Saveznici smo u NATO-u i dijelimo temeljne vrijednosti i interese. Amerika ostaje naš najvažniji saveznik", kazala je Merkel i uputila prijekor Trumpu i njegovoj protekcionističkoj politici kazavši da Evropa i Amerika moraju zajedno marširati na fronti otvorene ekonomije i slobodne trgovinske razmjene, što su stubovi dobrobiti na obalama Atlantika. Na koncu je čestitala i Kamali Harris na izboru za potpredsjednicu kazavši da je izvor nadahnuća i primjer za milione žena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...