ŠTA ĆE SAD OSMICA, OVDJE JE STUDIRAO: Američki univerzitet u BiH ostao bez akreditacije i web-stranice, studenti u prijavama optužuju Prcića za iznudu

Jedini odgovor o cijelom ovom slučaju moglo bi ubrzo dati Tužilaštvo BiH.

  • Mini market

  • 11. Nov. 2020  11. Nov. 2020

  • 0

Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja SAD-a (ACICS) povuklo je 30. oktobra akreditaciju za Američki univerzitet u BiH sa sjedištem u Tuzli, objavljeno je na njihovoj zvaničnoj stranici. ACICS je u proteklom periodu zaprimio nekoliko prijava studenata Američkog univerziteta u BiH u kojima su upozorili na neregularnosti, a iako je akreditacija važila do kraja ove godine, ACICS ju je povukao. 

altObavještenje na stranici ACICS-a

Američki univerzitet u BiH, na čijem je čelu Denis Prcić, izbrisan je iz baze ACICS-a. Ni zvanična stranica AU-a u BiH (aubih.edu) više nije u funkciji s obzirom na to da mu je oduzeta akreditacija, čime ne može koristiti domenu „edu“. 

Američki univerzitet u BiH u žižu interesovanja dospio je kada je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, nakon što mu je poništena diploma stečena na banjalučkom Fakultetu za poslovne studije, dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH, koju je, navodno, stekao 2013. godine. Mehmedagić je prilikom prijave za direktora OSA-e priložio diplomu koja mu je poništena, a ovu sa AU-a u BiH, koju je dostavio prije nekoliko mjeseci Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e, proglasio je „tajnim dokumentom“. Istragu o toj diplomi vodi Tužilaštvo BiH, a protiv Mehmedagića je već potvrđena jedna optužnica za zloupotrebu položaja, piše NAP.

Tužilaštvo BiH ispitalo je više osoba u okviru istrage o diplomi, među kojima je i Denis Prcić. Ispitan je i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić koji je bio profesor na Američkom univerzitetu u BiH. Kao predavači se pojavljuju još neki uposlenici istog ministarstva, ali i Ministarstva odbrane. Zbog pisanja o AU u BiH i svim neregularnostima koje se već godinama vežu za ovaj univerzitet, Patria je dobila više tužbi AU u BiH. Samo za jedan mjesec dobili su tri tužbe. Drugi mediji koji su pisali o ovom slučaju, nisu tuženi.

Prijava studenata ACICS-u

Studenti Američkog univerziteta u BiH u proteklih nekoliko mjeseci taoci su Denisa Prcića s obzirom na to da je od njih tražio da uplate po 1.500 KM za reakreditaciju AU u BiH za koju je trebalo uplatiti 450.000 KM. Studenti su se mahom pobunili, jer im u ugovorima o studiranju nije naznačena ta obaveza. Nakon što su studenti koji su odbili platiti po 1.500 KM, shvatili da neće dobiti svoje diplome, a riječ je o završnim godinama, obratili su se prijavom ACICS-u, američkom ambasadoru u BiH Ericu Nelsonu, koji je dopis proslijedio FBI uredu Ambasade SAD-a, o čemu je upoznato i Tužilaštvo BiH. 

U međuvremenu, Prcić je u jednom od svojh posljednjih mailova naveo da će izbaciti studente s AU-a u BiH zbog navodne „zloupotrebe platforme za učenje“. Studenti su se početkom ovog mjeseca dopisom obratili i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u kojem navode cijelu hronologiju događaja, piše NAP.ba.

Prijavu su uputili i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, "Transparency Internationalu", Instituciji ombudsmana za ljudska prava, a pokušavaju više informacija dobiti i od Ministarstva obrazovanja KS. 

Odgovor koji su dobili od "Transparency Internationala", potvrđuje njihove sumnje da traženi novac ne može biti uplaćen, jer se traži „van ugovora i s ultimatumom“. 

Inspekcija TK utvrdila je u svom inspekcijskom nadzoru da je AU u BiH u manjem prostoru nego što je to bilo kada je dobio dozvolu za rad, kao i da ima pet uposlenih, od čega su četiri profesora i dekani. Iako AU u BiH ima rektora Mirsada Đonlagića, za sve radnje i procese na AU u BiH ovlašten je Denis Prcić.  

Studenti navode da su pristupili i izradi svojih diplomskih radova, a da je problem nastao kada je Prcić zatražio uplatu po 1.500 KM za reakreditaciju, što su neki od njih odbili platiti. 

„Prije nego što su obaviještene navedene institucije o svemu, problemi nisu prestajali. Denis Prcić kao vlasnik čitave institucije i elektronske platforme koja sadrži naše predmete, projekte, ocjene preko koje mi kao studenti komuniciramo sa studentskom službom, primamo obavijesti, odlučuje zaključati studente sa platforme odnosno blokira pristup studentima koji nisu platili 1.500 KM. Mi kao studenti nismo željeli sudjelovati u njegovom nasilnom iznuđivanju tih novaca. Pokušavali smo saznati bilo kakve informacije, više puta išli lično do smještajnih jedinica u Sarajevu (Zmaja od Bosne 8 u Srednjoj mašinskoj školi) u kojima su skinuti svi plakati i naznake de uopšte tu postoji više fakultet“, navode studenti u dopisu. 

Na ovaj način studentima je onemogućeno da uzmu svoje dokumente o završenoj srednjoj školi koje su predali pri upisu. Ne mogu dobiti ni indekse čime se ne mogu identifikovati kao studenti tog univerziteta. Navode da su pokušali kontaktirati i Prcića koji im je kazao da fakultet ne radi do daljnjeg, a zatim je blokirao njihove brojeve i više ga nisu mogli dobiti. 

„Osobe koje su platile po 1.500 KM počele su dobivati diplome krišom i putem pošte na kućnu adresu plaćenika ove ucjene“, navodi se u dopisu. 

AU u BiH nema dozvolu za rad u Sarajevu

Već godinama Patria piše da AU u BiH nema dozvolu za rad na području KS, a da pod krinkom Visoke škole Američka škola za ekonomiju koju je registrovao upisuje studente na AU u BiH. To potvrđuju i oni u svom dopisu jer im je sada pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz kazao da nemaju status studenta i da njihov fakultet nikada nije postojao u Kantonu Sarajevo. 

„Mnoga pitanja se postavljaju, a tako i pitanje rješavanja zdravstvenog osiguranja na koje dobivamo odgovor da se obratimo Ministarstvu obrazovanja TK i da se liječimo u Tuzli jer fakultet ima sjedište i dozvolu za rad jedino u Tuzli. Prosto je šokantna činjenica reći nekome ko je koristio sve potvrde ove ustanove tri četiri godine unazad za zdravstveno i ostala prava  kako su one nelegitimne te da studenti više nisu studenti od kojih je veliki broj rođen u Sarajevu i živi t i liječi se, sada mora tražiti prava i liječiti se u drugom kantonu“, navode u dopisu. 

Jedini odgovor o cijelom ovom slučaju moglo bi ubrzo dati Tužilaštvo BiH.
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...