E, MOJ DUŽE SARAJEVSKI: Narkoboss Naser Keljmendi neuspješno u Sarajevu traži susret s FAHRUDINOM RADONČIĆEM, iz nekog razloga bivši prijatelj ga izbjegava?!

Presuđeni narkoboss u Sarajevu je živio i prije rata, bavio se trgovinom, a vratio se odmah nakon rata, boravio u BiH sve do 2013. godine, kada se s brojnom familijom odselio u rodnu Peć na Kosovu.

  • Mini market

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 16

Naser Keljmendi, kontroverzni albanski biznismen s američke "crne liste", prije mjesec dana, nakon što je na Kosovu izdržao zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom, doputovao je u Sarajevo. Prema informacijama iz sigurnosnih izvora, Keljmendi se još nalazi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Presuđeni narkoboss u Sarajevu je živio i prije rata, bavio s trgovinom, a vratio se odmah nakon rata, boravio u BiH sve do 2013. godine, kada se s brojnom familijom odselio u rodnu Peć na Kosovu.

Iako su i protiv Nasera Keljmendija vođene brojne tužiteljske i policijske istrage, on je pred zakonom Bosne i Hercegovine potpuno čist i slobodan građanin. Posljednje krivično djelo za koje se vezao Keljmendi, ubistvo Ramiza Delalića Ćele eliminirano je nakon što je tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka prošle godine obustavio istragu o ovom zločinu. Istraga je obustavljena, jer je njom, pored Keljmendija, bio obuhvaćen i Fahrudin Radončić, medijski tajkun i predsjednik Saveza za bolju budućnost, kojem je u procesu imenovanja za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine trebao "papir" da je čist pred zakonom, odnosno da se protiv njega ne vodi istraga. Tu mu je želju tužitelj Čavka odmah ispunio odustavši od daljnje istrage o likvidaciji Delalića. Zanimljivo je da je isti tužitelj bio uključen u istragu i nakon ubistva Delalića, prije trinaest godina, kada je radio u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo. Još je interesantnija tvrdnja koju je Čavka iznio na sudskom ročištu koje se po njegovoj tužbi vodi na Općinskom sudu u Sarajevu protiv Senada Avdića, urednika portala "Slobodna Bosna""Ja lično mislim da je Naser Keljmendi ubio Ramiza Delalića", malo prije nego što je obustavio istragu o tom zločinu!

ČAVKA, KELJMENDI, RADONČIĆ 

Portal "Istraga" objavio je prije mjesec dana dokumente Obavješajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) iz 2011. godine iz kojih se vide kontakti tužitelja Olega Čavke s Naserom Keljmendijem. Posrednik u njihovoj komunikaciji je Enes Ribić, ugostitelj i Čavkin prijatelj. U jednom razgovoru, Čavka pita Ribića gdje se nalazi i s kim je, a ovaj odgovara: "Sa prijateljem našim", i poziva ga da se pridruži njemu i Keljmendiju u kafani na Ilidži, gdje su sjedili.

Oleg Čavka je bio zadužen za sve istrage koje su vođene protiv "prijatelja našeg" Nasera Keljmendija, s izuzetkom jedne, za koju je bio zadužen tužitelj Božo Mihajlović, a ona se odnosila upravo na ubistvo Delalića. Mihajlović je uklonjen s tog slučaja, preuzeo ga je Čavka. Epilog je poznat: tužitelj Božo Mihajlović nedavno je osuđen na pet godina zatvora, a Naser Keljmendi je danas slobodan čovjek koji se vratio u Sarajevo. 

Na suđenju koje se na Kosovu vodilo protiv njega u vezi s likvidacijom Delalića, jedan od najvažnijih svjedoka bio je Fahrudin  Radončić. Kao što je poznato, on je, zajedno s Keljmendijem, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem Šajom i Ekremom Lekićem, spominjan kao član zločinačke organizacije koja je sumnjičena da je organizirala Delalićevu likvidaciju.

Prema provjerenim informacijama, Naser Keljmendi se tokom boravka u Sarajevu svakodnevno susreće, druži i razgovara sa starim prijateljima i poslovnim partnerima, međutim, među njima nema jednog od najvažnijih - Fahrudina Radončića. Njihove su dugogodišnje veze bile čvrste ne samo u poslovnom smislu nego i u ljudskom, prijateljskom pogledu.

Keljmendi i Radončić su, pored ostalog, razmijenili svoju imovinu na Ilidži i u Zenici, viđali su se u hotelu "Casa Grande" na Ilidži i Radončićevoj "Radon Plazi", gdje je bila organizirana spektakularna svadba Naserovog sina Elvisa Keljmendija.

IMA LI KELJMENDIJA U "TORNJU"?

Izvori bliski Keljmendiju tvrde da je on nakon povratka u Sarajevo pokušavao dogovoriti susret s Fahrudinom Radončićem, ali  još nije uspio. Navadno je to bio i jedan od najvažnijih razloga njegovog dolaska u BiH. Zašto bi Radončić izbjegavao susret sa starim prijateljem i poslovnim partnerom? Prema nekim informacijama, koje je svojevremeno natuknuo i poznati novinar Šeki Radončić u telefonskom razgovoru s bratom - blizancem Fahrudinom, aludirajući da je neke od svojih projekata, poput "Avazovog tornja", "intelektualac i industrijalac" gradio novcem posuđenim od Nasera Keljmendija.

Izbjegava li Radončić susret s čovjekom s američke "crne liste" zbog toga ili iz nekih drugih razloga, poput obaveza koje ima u predizbornoj kampanji, ostaje da se nagađa.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...