SNSD ODGOVORIO NA OPTUŽBE SDA: "RS ima puno pravo da koristi svoje hidroenergetske potencijale!"

"Republika Srpska ima puno pravo da koristi svoje hidroenergetske potencijale i to će nastaviti da radi s novim značajnim projektima u saradnji sa Srbijom", poručio je Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

  • Politika

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 26

Kovačević je naglasio da "Republika Srpska ima puno pravo, kao što joj je Ustav dao da ima svoju teritoriju za razliku od BiH koja je nema, i s toga ima i apsolutno pravo da raspolaže svim onim što se nalazi na teritoriji Republike Srpske na najbolji mogući način za nju i njene građane".

"To nam neće zabraniti niko, a pogotovo ne Bakir Izetbegović ili Željko Komšić", izjavio je Kovačević za RTRS reagujući na izjave povodom posjete premijera Srbije Ane Brnabić Republici Srpskoj.

Kovačević je naveo da "Sarajevo 25 godina nakon formiranja dejtonske BiH ne može da se pomiri sa činjenicom da Republika Srpska postoji i da ima svoja prava".

"Daćemo im još 25 godina, pa i čitavu vječnost da prihvate da je Republika Srpska nepromjenjiva kategorija i da ima sva ona prava koja su zagarantovana Dejtonskim sporazumom i Ustavnom BiH", naveo je Kovačević.

On je istakao da BiH ima veoma malo prava i veoma malo nadležnosti.

"Tako će ostati i ubuduće ukoliko se ne promijeni da Republika Srpska dobije još više prava. Sve dok je Republika Srpska jedinstvena i snažna, njihovi napori će biti apsolutno uzaludni", poručio je Kovačević.

Potsjećamo, SDa je dan ranujen osudilapPotpisivanje zajedničke izjave u vezi sa realizacijom projekta Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ između premijerke Srbije Ane Brnabić i vlasti entiteta Republika Srpska,

"To predstavlja grubi napad na suverenitet Bosne i Hercegovine", poručili su iz SDA.

SDA smatra da se Izjava o HES „Gornja Drina“ temelji na odredbama Zakona o unutarnjoj plovidbi RS kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene kao „unutrašnje vode RS“. Riječ je, međutim, o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država. 

Činjenica da premijerka Srbije, uprkos navedenom, potpisuje protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom Bosne i Hercegovine sa entitetskim premijerom  kao neovlaštenim organom – predstavlja grubo nepoštivanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Vlada Srbije može samo sa državnim vlastima Bosne i Hercegovine pregovarati i eventualno zaključiti sporazum o projektima na rijeci Drini, a svaki pokušaj da to učini sa nižim nivoima, koji nemaju ovlasti za to, predstavlja vrlo opasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana da poštuje suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine.

SDA je navela u saopćenju da će preko svojih izabranih predstavnika upotrijebiti sve raspoložive pravne instrumente unutar bh. institucija, a ako bude potrebno i instrumente preko međunarodnopravnih institucija da zaštiti imovinu, prava i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...