KANCELAR KURZ PRELOMIO: Austrija uvodi rigorozne mjere, zatvaraju se škole i većina prodavnica...

Austrija je objavila danas da pooštrava mjere zbog galopirajuće stope zaraze koronavirusom, preusmjeravanjem škola na online nastavu i zatvaranjem prodavnica, osim onih koje prodaju neophodne namirnice.

  • Svijet

  • 15. Nov. 2020  

  • 1

Kancelar Sebastian Kurz rekao je da su mjere neophodne, jer Austrija u prosjeku sedmično bilježi 550 novih slučajeva zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika.

„Ako ne reagujemo, postoji veliki rizik da će broj i dalje rasti ili ostati na visokom nivou", rekao je Kurz novinarima u Beču.

Austrijski zdravstveni službenici nisu u mogućnosti utvrde izvor zaraze 77 posto novih slučajeva, dodao je on.

'Svaki socijalni kontakt je previše'

Od utorka će zemlja sa skoro devet miliona stanovnika uvesti ograničeni policijski sat, građanima će biti zabranjeno da izlaze iz kuće osim da idu na posao, u nabavku neophodnih namirnica, vježbaju ili pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna.

Djelimično zaključavanje trebalo bi biti na snazi do 6. decembra.

"Moja hitna molba za naredne četiri sedmice je - nikoga ne upoznajite. Svaki socijalni kontakt je previše", rekao je Kurz.

Pored restorana i objekata za zabavu, koji su zatvoreni skoro dvije sedmice, vlasti u Austriji su naredile zatvaranje frizerskih salona, sportskih objekata i biblioteka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...