“SB” NA PRESSU, OGLASILA SE KOALICIJA "POD LUPOM": Evo kako su protekli izbori u našoj zemlji… (FOTO)

Najveći problem je s onemogućavanjem osobama oboljelim od Covida ili osobama u izolaciji da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo.

  • Vijesti

  • 16. Nov. 2020  16. Nov. 2020

  • 0

Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" na današnjoj pres-konferenciji predstavila je rezultate izbornog dana i dala preliminarnu ocjenu izbornog dana u našoj zemlji.

Koalicija "Pod lupom" je sa partnerima pratila sam proces glasanja i brojanja glasova.

Dario Jovanović, projekt menadžer koalicije, zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji izbora i nestranačkim posmatračima i medijima koji su pratili izbore.

"Preliminarna ocjena izbornog dana je da je na većini izbornih mjesta proces protekao u skladu s Izbornim zakonom. Na oko četiri posto izbornih mjesta primijećena je manipulacija izbora, tražit će se ponovno brojanje. Očekujemo da će se sve nepravilnosti, a posbeno one koje imaju izgled krivičnog djela, što prije otkloniti.

Epidemiloške mjere su poštovane na većini izbornih mjesta. Najveći problem je s onemogućavanjem osobama oboljelim od Covidaa ili osobama u izolaciji da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo. Sigurno je procent ljudi koji su ostvarili ovo pravo glasa manji te je značajnom dijelu njih to onemogućeno.

Zabilježeni su prekršaji u Banjoj Luci i Doboju, gdje je pristup posmatračima bio zabranjen. Imamo dva vrlo negativna iskustva posmatrača u Živinicama, tamo se, zapravo, vršila neka vrsta odmazde spram posmatrača.

U Čeliću smo zabilježili lažno predstavljanje osoba kao posmatrača koalcije. U općini Bosanski Novi smo zabilježili da je najmanje 29 vreća donseno otvoreno u prostorije Općine. Tamo je izborna utrka dosta tijesna, načelnik je dolazio u prostorije i razgovarao sa predstavnicima. Mislimo da je to nedopustivo i treba biti kažnjeno", kazao je Jovanović.

On je istaknuo da imaju informacije koje govore o procesu utvrđivanja izbornih rezultata i da je ono proteklo uglavnom u skladu sa propisima.

"Ono što je sinoć bio problem iza ponoći, da na velikom broju izbornih mjesta bilo je netačnih testova tačnosti. Bio je veći ili manji broj glasačkih listića koji su ujutro zaprimljeni. Mi radimo četiri testa tačnosti i sistem nam izbacuje ove greške. Ono što smo stigli uraditi je da je u najvećem broju slučajeva riječ je o tome da su Covid-mobilni timovi uzimali listiće i nosili ih ljudima da glasaju, nije jasno da li su oni vraćeni u kutiju ili negdje drugo. Imamo sad problem da imamo problem potvrde tih testova tačnosti, koji su jedna od osnovnih stavki kako ne bi doveli u pitanje sam proces brojanja glasova", poručio je Jovanović.

Predstavnici lokalnih izbornih komisija su otvarali vreće da bi otklonili greške, istaknuo je Jovanović i dodao da je ovdje riječ o nedovoljno obuci članova LIK-a.

"U 19 mjesta imamo ponovno brojanje, a u 11 slučajeva je formiran poseban tim za ponovno brojanje. Koalicija je prvi put pratila i izlaznost", zaključio je on. 

Vehid Šehić iz koalicije rekao je da je procent izlaznosti u našoj zemlji pokazao zainteresiranost građana da izađu na izbore i u ovakvoj jednoj vanrednoj situaciji, što zaista treba cijeniti.

"Ne bih rekao da smo postali daleko zrelije društvo, ali ovo je jedan pokazatelj da se može u jednoj normalnoj atmosferi. Da oni budu praznik demokratije. Iznenađujuće je da su oni što su izgubili izbore, odmah prihvatili svoj politički poraz, nije bilo slavlja, što je jako dobro uzevši u obzir pandemiju, jer su tako pokazali da im je stalo do zdravlja građana", rekao je Šehić, piše Radio Sarajevo.

On je poručio da će se morati dopuniti Izborni zakon da se izborni materijal prati od strane i od policije i posmatrača, da bi se otklonile sumnje da je neko nešto radio s izbornim materijalima.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini jučer su održani lokalni izbori 2020, na kojima su građani naše zemlje birali lokalnu vlast, općinska i gradska vijeća te skupštine opština, kao i načelnike i gradonačelnike. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...