ZAJEDNO OKONČATI PANDEMIJU: WHO ima ohrabrujuće vijesti o vakcinama protiv Covida...

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je u proteklih nekoliko dana objavljeno više ohrabrujućih vijesti u vezi s razvojem vakcine protiv koronavirusa, ali da su u toj organizaciji i dalje oprezno optimistični po tom pitanju.

  • Društvo

  • 17. Nov. 2020  17. Nov. 2020

  • 0

Ghebreyesus se iz ureda u Ženevi, posredstvom online platformi, sastao sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije, a tom prilikom je istakao da borba protiv pandemije Covida-19 ne predstavlja izbor između života i preživljavanja, već da je pobjeda nad virusom najbrži put za ekonomski oporavak u svijetu.

Prvi čovjek WHO-a posebno je ukazao na brzo širenje koronavirusa na sjevernoj hemisferi, prenosi Anadolija.

"Trenutno smo veoma zabrinuti zbog izuzetno loših epidemioloških slika u nekim državama. Posebno se to odnosi na Evropu i Ameriku, u kojima su u više država zdravstveni radnici i sistemi na ivici sloma", kazao je Ghabreyesus.

'Zajedno okončati pandemiju'

Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno grupe G20, sastat će se narednog vikenda, a Ghebreyesus je kazao da je to dobra prilika da obećaju značajnu političku i novčanu podršku programima ACT Accelerator i COVAX, koje WHO vodi s ciljem razvoja vakcine i lijekova protiv koronavirusa i infekcije koju izaziva.

"Tako zajedno možemo brzo okončati ovu pandemiju", poručio je Ghabreyesus.

Dodao je da su Evropska komisija, Francuska, Španija, Južna Koreja i Fondacija "Bill i Melinda Gates" već obećali 360 miliona dolara za program COVAX, čime je za taj program obećano ukupno 5,1 milijardu dolara.

Dodao je da je za borbu protiv koronavirusa u 2021. godini potrebno prikupiti 23,9 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...