"SB" NA LICU MJESTA: Održana komemoracija Hasanu Muratoviću (FOTO)

Prisutni su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast Muratoviću, koji je preminuo 14. novembra.

  • Vijesti

  • 17. Nov. 2020  17. Nov. 2020

  • 0

U zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je održana komemoracija povodom smrti Hasana Muratovića, prvog poslijeratnog premijera BiH.

Komemoraciji su, uz članove porodice Muratović, prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, profesor na Ekonomskom fakultetu Željko Šain i drugi.

Prisutni su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast Muratoviću, koji je preminuo 14. novembra.

S obzirom na to da je komemoracija održana uz poštivanje naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, predstavnicima medija dozvoljeno je da zabilježe samo početak komemorativnog skupa.

Dženaza i ukop Hasana Muratovića bit će obavljeni danas poslije podne-namaza u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Hasan Muratović preminuo je u 80. godini od komplikacija izazvanih zarazom koronavirusa. Rođen je 11. aprila 1940. u mjestu Čude kod Olova. Bio je ministar u vladama za vrijeme i nakon rata u BiH, ambasador BiH u Hrvatskoj, član i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Muratović je bio rektor i profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dugogodišnji konsultant Instituta za organizaciju i ekonomiku Sarajevo, direktor Instituta za istraživanje i razvoj UPI Sarajevo i predsjednik konsultantske firme "Deloitte" za područje BiH.

Dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada, među kojima i Ordena Predsjedništva Federativne republike Jugoslavije sa srebrenim vijencem (1998), Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (1990) i Ordena Reda kneza Trpimira Republike Hrvatske (2002).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...