„GAZZETTA DELLO SPORT“ U DŽEKINOM DOMU: O stadionu Grbavica su ispričane mnoge priče, ali ugledni italijanski list napravio je priču godine…

Rijetki su fudbalski stadioni koji imaju historiju poput Grbavice, doma FK Željezničar te simbola ne samo Sarajeva, već i Bosne i Hercegovine.

  • Sport

  • 18. Nov. 2020  18. Nov. 2020

  • 0

O popularnoj Dolini ćupova ispričane su mnoge priče prvenstveno zbog teške prošlosti koju je imao ovaj stadion.

Sredinom osamdesetih godina, Grbavica je modernizovanjem i izgradnjom sjeverne tribine bila na putu da postane jedan od ljepših stadiona u tadašnjoj državi, međutim početkom agresije agresori su zapalili ovaj stadion, koji je tokom ratnih djelovanja postao i prva linija.

U međuvremenu, Grbavica se poput ranjenog čovjeka ili biljke uspjela oporaviti te je postepeno postajala sve modernija s najboljim terenom u državi te novoizgrađenom i natkrivenom istočnom tribinom.

Uoči utakmice Lige nacija Bosna i Hercegovina - Italija, ugledni sportski list "Gazzetta dello Sport" posvetio je članak domu Željezničara.

"Grbavica, simbol Sarajeva, od ratnog plamena do novog života poslije opsade", naslov je članka koji je objavio list iz Milana.

"Prvi put u svojoj historiji Italija će igrati na stadionu obilježenom sukobom u bivšoj Jugoslaviji i domu Željezničara, tima u kojem je ponikao Edin Džeko", rečenica je kojom počinje tekst.

"Gori stadion, jedan od simbola Sarajeva propada u plamenu. Srpske snage i jugoslavenska armija su okuprile stadion Grbavica u prvim mjesecima 1992. godine i zapalile su njegove drvene tribine."

"Stanovnici grada, koji je bio protagonist duge opsade tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, prisiljeni su da gledaju kako gori historijskih stadion, a da ne mogu intervenisati."

"Na istom tom stadionu, sada rekonstruisanom, prvi put će izaći Italija protiv Bosne, u srijedu navečer u posljednjoj utakmici grupe 1 Lige nacija", završava "Gazzetta".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...