ČOVIĆ I DODIK RAZOČARANI, KOMŠIĆ CVJETA: Pročitajte šta je Borrell rekao o identitetu, naciji i građanstvu

Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, u razgovoru za "Nezavisne novine" i portal Politički.ba kazao je, između ostalog, da Evropska unija ne može sebi priuštiti da BiH bude propala država te da je u interesu EU da pomogne BiH.

  • Politika

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 11

"Mi pružamo podršku svojim susjedima ne zato što smo baš velikodušni, što imamo veliko srce. Mislim, mi imamo veliko srce! Ali, pored toga, treba nam susjedstvo koje je izvor stabilnosti i partnerstva", kazao je Borrell.

Španski diplomat je govorio i o BiH kao vrlo složenoj državi, odnosno zajednici različitih identiteta.

- Bosna i Hercegovina jeste vrlo složena država. Ona je zajednica različitih, pa ne mogu reći nacionalnosti, jer je to "nacionalno" uvijek s nekim negativnim prizvukom - kazao je Borrell pa pojasnio:

- Reći ću da je to država s različitim identitetima... Mi u EU na to gledamo iz perspektive lokalnih zajednica i građanstva radije nego nekog nacionalnog identiteta. Imate dosta stvari koje treba da prevaziđete. Naravno da identitet treba čuvati, ali on je pluralna kategorija. Ja sam Katalonac, Španac, Evropljanin. Sve su to moji identiteti. I oni nisu međusobno suprotstavljeni. Nema tu ništa sporno. Identitet može imati više slojeva. Ljudska bića su odraz kompleksne realnosti. Što duže živite, sve je kompleksnije. I to nisu identiteti koji su međusobno suprotstavljeni. Ne smeta da budem Katalonac, Španac, Evropljanin. Isto kao što ne smeta da neko bude Hrvat, Srbin ili Bošnjak, a istovremeno Bosanac i Hercegovac i Evropljanin. I to je nešto što je tajna Evrope. Evropa ne poništava nikakav identitet. On jeste važan nama kao ljudskim bićima, ali može postati i opasno oružje ako gurate identitet do svojih limita i mislite da je to nespojivo s nečim drugim. Onda to postane istinska prijetnja - kazao je Borrell pa ponudio odgovor na vlastito pitanje šta je uopće indentitet.

- Ima odlična knjiga Amina Malufa o "ubilačkim identitetima". Identitet se može zloupotrijebiti, a je li tvoj identitet prijetnja mome ili obratno? Ali, možete imati mnogo identiteta. Zamislite da su Francuzi i Nijemci ubijali jedni druge stoljećima, dovodili su se do istrebljenja, učestvovali na suprotstavljenim stranama u najmanje dva globalna sukoba. Možete li danas zamisliti rat između te dvije države? Ja ne mogu - kazao je Borrell.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...