KRAJ PRIČE: Trumpova administracija spremna za formalnu tranziciju vlasti...

U pismu administratora Emily Murphy, američka Uprava za opšte poslove (GSA) obavijestila je u ponedjeljak po lokalnom vremenu novoizabranog predsjednika Joea Bidena da je administracija Donalda Trumpa spremna da pokrene formalni tranzicioni proces, objavio je CNN.

  • Svijet

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Pismo je prvi korak odlazeće administracije ka priznanju poraza Donalda Trumpa na izborima 3. novembra, dvije sedmice nakon što je Biden proglasio pobjedu.

Murphy je izjavila da nije bilo pritisaka Bijele kuće da odugovlači formalnu tranziciju i da nije donijela odluku "iz straha od favorizovanja." 

"Molim vas da znate da sam odluku donijela samostalno, na osnovu zakona i dostupnih činjenica," napisala je Murphy.

"Da budem jasna, nisam dobila nikakvo uputstvo da odugovlačim odluku.“

CNN dodaje da pismo pokazuje da je Murphy formalno potpisala Bidenovu pobjedu, u procesu poznatom kao utvrđivanje.

Trumpove tužbe u pokušaju da odgodi potvrdu rezultata izbora odbačene su u više država, jer njegov pravni tim nije uspio da dokaže nelegalnost izbora.  

Nekoliko minuta nakon što su mediji objavili pismo, Trump je u tvitu zahvalio Murphy za njen rad i potvrđivanje odluke o početku tranzicije.

"Želim da zahvalim Emily Murphy iz GSA za njenu nepokolebljivu posvećenost i odanost našoj zemlji. Uznemiravana je, prijećeno joj je i zlostavljana je - i ne želim da vidim da se ovo događa njoj, njenoj porodici ili zaposlenima u GSA. Mi SNAŽNO nastavljamo s našim slučajem i ja, mi ćemo nastaviti dobru borbu i vjerujem da ćemo prevladati! Ipak, u najboljem interesu naše zemlje, preporučujem Emily i njenom timu da urade ono što je potrebno u odnosu na početne protokole, a mom timu sam rekao da učine isto.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...