LIDIJA BRADARA U EKSTAZI: „Propao pokušaj SDA da Hrvatima izmakne Stolac…“

„Plan bošnjačke političke elite, predvođene SDA, da, kandidujući čak 12 navodno nezavisnih kandidata na lokalnim izborima u Stocu, pokuša da preuzme vlast od hrvatskih političkih snaga u ovoj omalenoj hercegovačkoj opštini - nije prošao“, kazala je za "Glas Srpske" šefica Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara, komentirajući rezultate lokalnih izbora u gradu na Bregavi.

  • Mini market

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

U novom skupštinskom sazivu naći će se osam stranaka i čak devet nezavisnih kandidata. To znači da će svi oni koji su se našli iznad "crte", imati samo po jednog vijećnika bez obzira na broj osvojenih glasova, pa će tako i HDZ BiH, koji je osvojio tri puta više glasova od bilo koje druge stranke ili nezavisnog kandidata, imati samo jednog predstavnika.

- Na njihovu žalost, plan im nije uspio. HDZ je na vrijeme sve to prepoznao i odgovorio na tu vrstu političke igre i izborne prevare. Ako se analiziraju rezultati, vidjet ćete da SDA nije prešla cenzus, a većina nezavisnih kandidata jeste. To samo po sebi govori kako su se ti bošnjački glasovi prelili te kakva je igra bila osmišljena - istaknula je Bradara navodeći da će "hrvatska strana u novom Opštinskom vijeću i pored svega imati dvotrećinsku većinu".

I politički analitičar Pejo Gašparević slaže se s Bradarom, navodeći da se radi o već viđenim političkim igrama pojedinih bošnjačkih struktura, a prije svega onih iz SDA.

- Oni kreiraju nove male stranke i nezavisne kandidate koji su, tobože, opozicija vodećim bošnjačkim strankama, ali one, ustvari, igraju onako kako SDA želi, jer se radi o partijama i kandidatima iza kojih stoje bošnjački glasovi. Ova situacija nije nova. Ovaj put su taj "mostarski recept", odnosno scenarij, pokušali da primijene i u Stocu. Ali, nije im prošao - kaže Gašparević.

Prema njegovim riječima, Stolac je još od raspada Jugoslavije i početka rata u BiH mjesto snažnog rivalstva između bošnjačkih i hrvatskih političkih struktura.

Ta politička trvenja, kako je istaknuo, traju sve do danas, a na ovim lokalnim izborima su, navodi, samo dobila novu i nesvakidašnju dimenziju.

- Ovakva situacija može biti samo novo političko opterećenje za ovaj grad, jer se radi o maloj sredini. Narodski rečeno, "puno babica, kilavo dijete" - poručio je Gašparević.

Novo Opštinsko vijeće će činiti HDZ, HDP, HKDU BiH, HSS, HSP, HDZ 1990, SBB, te Lista za Prenj i Rotimlju. Osim njih, u novo vijeće će ući i nezavisni kandidati: Dragan Šimunović, Vidoje Maslać, Timur Haračić, Marko Aleksić, Adnan Frenjo, Ina Eminović, Alis Boloban, Nedim Hajdarević i Esad Razić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...