BIDENOVE RIJEČI ODJEKUJU PLANETOM: "Amerika je SPREMNA VODITI SVIJET"

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u utorak je, u trenutku kada prijenos vlasti hvata ritam, službeno predstavio prve osobe u svojoj budućoj administraciji i svoju viziju vanjske politike u kojoj SAD preuzima globalno vodstvo.

  • Svijet

  • 24. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

Biden je rekao da će njegov odabir Antonyja Blinkena za državnog sekretara obnoviti moral i povjerenje u američki State Department, zadužen za diplomatske odnose zemlje.

Njegov tim, kako je kazao, utjelovljuje njegovo temeljno uvjerenje da je "Amerika najjača kada surađuje sa saveznicima".

"Taj tim odražava činjenice da se Amerika vraća, da je spremna voditi svijet, a ne se od njega odmicati", kazao je Biden u Wilmingtonu u Delawareu.

Rekao je da je pozitivno osupnut pozivima svjetskih lidera "koliko se raduju što SAD ponovo preuzima svoju povijesnu ulogu globalnog lidera, kako preko Pacifika tako i preko Atlantika, širom svijeta".

U Bidenovom timu je i bivši državni sekretar John Kerry koji će biti posebni predsjednički izaslanik za klimatska pitanja, a sjedit će i u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Biden se namjerava ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

John Kerry pozvao je u Wilmingtonu međunarodnu zajednicu na veću ambiciju u borbi protiv klimatskih promjena što je prioritet izabranog predsjednika.

Pariski mirovni sporazum o klimi potpisan 2015. "sam nije dovoljan", rekao je Kerry, pozivajući učesnike UN-ove konferencije COP26 u studenom u 2021. u Glasgowu da "imaju više zajedničke ambicije ili nećemo svi zajedno uspjeti".

Linda Thomas-Greenfield će obnašati dužnost veleposlanice u UN-u, a Jake Sullivan je novi savjetnik za nacionalnu sigurnost

Ona je rekla da se "Amerika vratila, multilateralizam se vratio, diplomacija se vratila". Obećala je zaokret od izolacionizma predsjednika Trumpa.

Antony Blinken se danas također oglasio iz Wilmingtona i pozvao na međunarodnu suradnju kako bi se "riješili svjetski problemi".

"Ne možemo sami rješavati probleme u svijetu, moramo raditi s ostalim zemljama", rekao je Blinken.

Avril  Haines, ukoliko bude potvrđena u Senatu, postat će direktorica nacionalne obavještajne službe, a time i prva žena na toj dužnosti, dok će Alejandro Mayorkas doći na čelo ministarstva domovinske sigurnosti. On će biti prva osoba latino porijekla na toj poziciji, koja nadgleda ključne agencije za provođenje zakona i imigraciju.

Predsjednik Donald Trump je pristao da proces prijenosa vlasti započne, iako i dalje odbija priznati poraz, no Biden sada ima pristup milionimadolara u fondovima, povjerljivim obavještajnim brifinzima te ključnim vladinim kontaktima u državnim agencijama kako bi propisno preuzeo predsjedničku dužnost 20. januara.

Veliki broj imenovanih u novu administraciju su Bidenovi kolege iz administracije predsjednika Baracka Obame.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...