AZERBEJDŽANSKA VOJSKA NAKON 27 GODINA U REGIJI KALBAJAR: Prije samog ulaska je…

U saopćenju ministarstva odbrane Azerbejdžana navedeno je kako je armenska strana ispoštovala sporazum te da je vojska ove zemlje preuzela kontrolu nad Kalbajarom.

  • Svijet

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 1

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je kako je vojska ove zemlje preuzela kontrolu nad regijom Kalbajar poštujući mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu koji su potpisali Azerbejdžan i Armenija. Prema mirovnom sporazumu između Armenije i Azerbejdžana kojim je okončan sukob u Nagorno-Karabahu, nakon regije Agdam, armenske snage su danas predale Azerbejdžanu i regiju Kalbajar.

U saopćenju ministarstva odbrane Azerbejdžana navedeno je kako je armenska strana ispoštovala sporazum te da je vojska ove zemlje preuzela kontrolu nad Kalbajarom.

Prije samog ulaska, kako su naveli, planinski put kojim je morala proći vojska, očišćen je od mina.



"Prema mirovnom sporazumu koji je potpisan između Armenije i Azerbejdžana uz prisustvo Rusije, azerbejdžanske trupe ušle su u područje Kalbajara 25. novembra", napisali su iz ministarstva odbrane Azerbejdžana, piše Klix.

Vraćanje regije Kalbajar Azerbejdžanu predstavlja drugu fazu mirovnog sporazuma. Nekoliko dana ranije, Armenija je prepustila kontrolu Azerbejdžanu nad regijom Agdam, a prema trećoj fazi mirovnog sporazuma, regija Lachin trebala bi se vratiti pod kontrolu Azerbejdžana do 1. decembra.

Kao i u slučaju s regijom Agdam, azerbejdžanske snage su ušle na teritoriju Kalbajara nakon 27 godina i posljednjeg sukoba u kojem su armenske snage zauzele taj dio. Prema podacima koje je saopštilo vodstvo Azerbejdžana, 90.000 ljudi koji su prije 27 godina izbjegli iz te regije, vratit će se nazad u svoje domove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...