NEBESKI SPEKTAKL U DECEMBRU: Jupiter i Saturn su nevjerovatno blizu, najviše u prošlih 800 godina

Dvije planete se poravnaju, odnosno imaju konjukciju, svakih 20 godina, ali će ove godine biti toliko blizu da će izgledati kao "dvostruka planeta", prenosi hrvatski Tportal.

  • HiTec

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

Jupiter i Saturn kreću u kosmički ples - dvije planete će se približiti jedna drugoj do te mjere da će na nebu izgledati kao da se dodiruju. Ovaj događaj zbilja je poseban dijelom i zbog njegove rijetkosti, barem u razmjeru ljudske ere - posljednji put mu se moglo svjedočiti 4. marta 1226. godine.

Astronomski događaj u kojem se nebeska tijela poravnavaju zove se konjukcija. S obzirom na to da konjukcija u ovom slučaju uključuje dva najveća plinovita diva u našem sistemu, ona nosi ime "velika konjukcija". Planete se, naime, jedna drugoj relativno približe svake dvije decenije - ali ne na tom nivou kakav će biti krajem decembra, prenosi "Business Insider".

"Da budem iskren, ova konjukcija je zbilja posebna zato što su planete veoma blizu jedna drugoj", komentirao je Patrick Hartigan, profesor astromonije s Univerziteta Rice. "Štoviše, bit će toliko blizu da ih golim okom nećemo moći razaznati - izgledat će kao jedna planeta." Na noć zimskog solsticija Jupiter i Saturn bit će na vizuelnoj udaljenosti od petine polumjera punog Mjeseca. Naravno, planete će u stvarnosti biti puno udaljenije - više od četiri puta više od udaljenosti Zemlje i Sunca, ali ako ih gledamo sa Zemlje, izgledat će kao jedna vrlo svijetla tačka.

Ako imate sreće i vlasnik ste malog teleskopa, vidjet ćete ih zajedno s nekoliko njihovih satelita. Problem je, doduše, što će promatrači iz SAD-a, Kanade i Europe imati malih poteškoća sa promatranjem s obzirom na to da će planete biti vrlo nisko na obzoru ako ih promatramo sa sjeverne Zemljine polutke. Ako želite najbolji pogled, morat ćete se približiti ekvatoru - ali kamo god išli, imat ćete oko sat vremana tokom kojih ćete moći vidjeti planete prije nego što zađu u maglu.

Ako nebo odlučite promatrati odmah nakon zalaska Sunca i uperite li teleskop prema jugozapadnom nebu, vidjet ćete ih, rekao je Hartigan. Ako trebate pomoć oko okretanja teleskopa, predlažemo da pomoć potražite na web-stranicama poput Stellariuma. "Trebat će vam čisti jugozapadni horizont i vrlo čisto nebo bez oblaka", nastavio je te preporučio postavljanje teleskopa prije mraka i pomoć u obliku dalekozora.

Ako nebo, kao što to obično ide u ovo vrijeme, bude prekriveno oblacima, ne brinite - velika konjukcija traje od 17. do 25. decembra. Ako vam se ne da gledati planete, ne brinite - iduća konjukcija ove vrste desit će se 2080. Ako preživite do tada, Hartigan ima dobre vijesti za vas: "U 2080. Jupiter i Saturn će biti jednako blizu kao i ovog decembra, s time da ćemo ih bolje vidjeti zato što će se nalaziti visoko iznad horizonta." 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...