VODEĆI EPIDEMIOLOG SRBIJE PRIZNAO GREŠKE: "Zakasnili smo sa mjerama, situacija u Srbiji je KRITIČNA"

"Još od 6. novembra medicinski dio Kriznog štaba je predlagao restriktivnije mjere", napominje Kon.

  • Regija

  • 25. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 1

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za N1 da je situacija u vezi sa koronavirusom kritična, "čak na nekim mjestima katastrofalna", zbog smještaja pacijenata.

Ističe da se "svakako zakasnilo sa mjerama", jer je još od 6. novembra medicinski dio Kriznog štaba predlagao restriktivnije mjere, ali da sa druge strane postoji ozbiljna argumentacija, u vezi sa ekonomskim aspektom mjera. Na pitanje kada će se videti posljedice toga što se nisu poštovale epidemiološke mjere tokom sahrane patrijarha, Kon je rekao - otprilike za oko sedam dana.

“Katastrofalno znači da vi praktično nemate u ovoj situaciji gdje da smjestite ljude… Katastrofalno je i što se neprekidno povećava kako broj umrlih, tako i registrovanih oboljelih. Beograd se tu malo izdvaja. Rano je još govoriti o sigurnom zaravnjenju, ali do nekog zaravnjenja je došlo”, rekao je Kon u Danu uživo.

Na pitanje da li se zakasnilo sa mjerama kao što to smatraju Ujedinjeni protiv COVID-a, on ističe da se “svakako zakasnilo, to ja tvrdim”.

“Još od 6. novembra medicinski dio Kriznog štaba je predlagao restriktivnije mjere. S druge strane postoji ozbiljna argumentacija u vezi sa ekonomskim aspektom… Kada se neke mjere ne prihvate od strane cijelog Kriznog štaba, to je jednostavno tako, svako nosi svoj dio odgovornosti”, kaže Kon.

“Jasno je da se situacija ipak nije razumjela dovoljno. Od jula mjeseca je počela priča o kontrolisanju donijetih mjera. Prvo je bilo da će da se sprovodi, pa je rečeno da je nesprovodivo, pa je morao da se mijenja zakon…”, dodaje on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...