AMERIČKI EKSPERT DANIEL SERWER O DODIKOVOJ NAJAVI SECESIJE: "Tamo odakle ja dolazim, to je IZDAJA!"

Američki ekspert smatra da će ovakve Dodikove prijetnje razbijanja države vjerovatno proći nekažnjeno na međunarodnoj političkoj sceni.

  • Politika

  • 25. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, ni poštovati u RS-u. Ako Incko nastavi sprovoditi odluke, razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom.

Ovom rečenicom izgovorenom jučer tokom sastanka sa ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a lider SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik postao je možda prvi zvaničnik jedne države koji je na ovom skupu najavio njeno razbijanje.

Iako se radilo o posebnoj neformalnoj sjednici u format Arria – Formula, gdje se pored njega obraćao i lider HDZ-a Dragan Čović, sama pozornica gdje je Dodik ovo proklamavao, ima izuzetnu važnosti u svjetskoj diplomatiji i međunarodnim odnosima, jer su joj prisustvali ambasadori najjačih zemalja svijeta.

Profesor Univerziteta Johns Hopkins i američki ekspert za Balkan Daniel Serwer u razgovoru za Fokus.ba prokomentirao je ovu situaciju.

"Tamo odakle ja dolazim, zagovaranje secesije bez dobrih motiva je izdaja! Opravdanje secesije zahtijevalo bi ekstremna kršenja ljudskih prava, što u RS-u, naravno, nije slučaj", kazao je Serwer.

No, na upit hoće li ove jasne Dodikove prijetnje razbijanja državom proći nekažnjeno na međunarodnoj političkoj sceni, Serwer cijeni da vjerovatno hoće.

"I samo Vijeće za provedbu mira zasigurno se neće složiti oko toga šta povodom ovoga uopće treba učiniti. Inzku je potrebna podrška tog vijeća da bi djelovao snažno", rekao je Serwer.

Diplomatski predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, kao i ambasador Njemačke čvrsto stali na stranu visokog predstavnika Valetina Inzka, kojeg je Dodik usput i vrijeđao. Američki ambassador Richard Mills ustanovio je da je institucija visokog predstavnika ključna komponenta Daytonskog sporazuma.

"Moj je dojam da Bosna i Hercegovina mora ići dalje od Daytona do građanskog ustava, sa smanjenim etničkim vetom i povećanom zaštitom za pojedinačna ljudska prava. Ali jedini način da se to učini je ako bosanskohercegovački građani to zahtijevaju", zaključio je Serwer u razgovoru za Fokus.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...