TRAGOVI SRPSKIH ZLOČINA: Lokacije identifikovanih masovnih grobnica u Srbiji

Da je otkrivena grobnica, potvrdio je javnosti predsjednik Vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji međutim, nije precizirao nacionalnost žrtava.

  • Regija

  • 25. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 1

Selo Kiževak. Udaljeno desetak kilometara od Opštine Raška i u neposrednoj blizini nove turističke atrakcije Semeteškog jezera. Selo koje je do prije dvije nedjelje bilo potpuno nepoznato javnosti, ali se to promijenilo u trenutku kada je u blizini rudničkih kopova pronađena grobnica sa 15 do 17 tijela za koje se predpostavlja da su albanske žrtve sa Kosova. Ukoliko istraga to i potvrdi, ovo će biti peta otkrivena masovna grobnica na teritoriji Srbije u kojoj su pronađene albanske žrtve.

Da je otkrivena grobnica potvrdio je javnosti predsjednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji međutim, nije precizirao nacionalnost žrtava.

“Dok se ne završi kompletna pretraga lokacije, dok se ne uzmu DNK uzroci sa posmrtnih ostataka, dok ne dođe do poklapanja sa krvnim uzorcima porodica koje su to dale, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kome pripadaju niti bilo šta što bi moglo da se saopšti javnosti”, kazao je Odalović, napominjući da je kompletna pretraga ovog terena započela na osnovu informacija koje su dobijene iz Prištine, prenosi Saff.ba

Sa druge strane, iz Prištine kažu da se na ovoj lokaciji vrše istraživanja više od 5 godina i da oni opravdano sumnjaju da se radi o ablanskim žrtvama.

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grdžaliju je prethodno rekao za Radio slobodnu Evropu (RSE) da su na toj lokaciji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Кosova.

Ovo grobnicu trenutno obezbjeđuje Ministarstvo Unutrašnjih poslova Srbije i nije dozvoljeno snimanje i fotografisanje u blizini samog istraživanja.

“Trenutno ni sa dozvolom ni bez dozvole ne može da se fotografiše, a i nema šta da se vidi, ima samo jedan beli džak, a kosti su poslane u Beograd na analizu”, rekao nam je jedan od radnika koje smo zatekli u blizni grobnice.

Inače, istog dana kada se oglasio Odalović, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu izdalo je nalog da se izvrši ekshumacija ostataka.

Prema podacima UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica na teritoriji Srbije su od 2001. pronađene četiri masovne grobnice sa albanskim žrtvama. Prva je otkrivena u Batajnici nadomak Beograda 2001. gdje je pronađeno čak 744 tijela. Iste godine, u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji pronađeno je 61 tijelo. Kod jezera Perućac 2001. godine otkrivena je masovna grobnica sa 84 tijela, a posljednja je otkrivena 2013. u mestu Rudnica na jugozapadu zemlje, u neposrednoj blizini graničnog prelaza Jarinje između Srbije i Kosova. U njoj su pronađeni posmrtni ostaci 52 osobe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...