BURNE REAKCIJE NAKON SENZACIONALNOG OTKRIĆA: Tajanstveni monolit usred ničega, umjetnost, vanzemaljci ili nešto treće? (VIDEO)

Kako je prolazilo vrijeme od ovog misterioznog otkrića pojavilo se i nekoliko dodatnih informacija, ali i dalje nismo bliže razrješenju njegove tajne.

  • HiTec

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 1

Možda ste ovih dana po društvenim mrežama već vidjeli snimke iz Utaha koje prikazuju neobičan veliki metalni monolit otkriven na jugoistoku američke savezne države Utah. Kako je prolazilo vrijeme od ovog misterioznog otkrića pojavilo se i nekoliko dodatnih informacija, ali i dalje nismo bliže razrješenju njegove tajne.

Priča počinje prošle sedmice, kada je posada helikoptera, inače zadužena za brojanje populacije ovaca u tom kraju, primijetila neobičan sjajni predmet i vratila se kako bi ga detaljnije proučila. Ono što su pronašli nemalo ih je iznenadilo. Metalni monolit visine gotovo četiri metra "izniknuo" je iz stijene "usred ničega", u vrlo zabačenom i teško dostupnom dijelu ovog stjenovitog kraja.

Njihove fotografije odmah su izazvale brojne komentare i uspomene na Kubrickov film "2001: Odiseja u svemiru" te pozive da se "to ne dira, barem ne ove godine, jer nam je dosta neobičnih događaja". Neizbježna su i nagađanja o tome da su monolit postavili posjetiici s neke druge planete.

Detaljnije analize pokazale su da je vrlo vjerovatno riječ o neobičnoj umjetničkoj instalaciji ili predmetu postavljenom u sklopu kakvog rituala. Iako pronalazači i država Utah skrivaju tačnu lokaciju kako ne bi izazvali navalu turista u ovaj nepristupačni i opasni krajolik, neko je već otkrio gdje se nalazi. Njegovu fotografiju otkrili su, naime, revni "privatni istražitelji" s Reddita na satelitskim snimkama Google Mapsa. To navodi na zaključak da monolit nije tamo od jučer, već da neotkriven iz ovih stijena viri već godinama.

Iz Odjela za javnu sigurnost Utaha poručuju da je, koliko oni znaju, monolit na tom mjestu možda čak i od četrdesetih ili pedesetih godina prošlog stoljeća. Ono što dodatno iznenađuje je činjenica da se se ova metalna prizma nalazi barem sat i pol vožnje od najbliže autoceste, a da joj se priđe, nakon kilometra makadama, treba još podosta pješačiti – lokacija je više od kilometar i pol udaljena od najbliže brdske pješačke rute.

Neko je, dakle, u ovaj nepristupačni teren donio ogroman monolit i, a da niko od nadležnih nije to primijetio, ukopao ga duboko u stijenu. Za to je bilo potrebno bez mehanizacije isklesati duboku i vrlo preciznu rupu u stijeni te u nju uglaviti teški metalni objekt.

Iz spomenutog nadležnog ureda u Utahu poručili su i da je "ilegalno postavljati građevine ili umjetničke instalacije bez dozvole na državnom zemljištu, bez obzira s koje planete dolazite". Službenog objašnjenja za ovu misteriju i dalje nema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...