NOTORNI THIMOTHY LESS LANSIRAO NOVU UTOPIJU: Umjesto "velike Srbije" i "velike Albanije" treba formirati "EU-slaviju"!

Ponovo se oglasio kompromitirani srpski lobista Thimothy Less. Odustao je od ranije ideje prekrajanja granica na Balkanu i formiranja "velike Albanije" i "velike Srbije" - Less sugerira da se na prostoru ex-Jugoslavije formira "EU-slavija".

  • Politika

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 15

Thimothy Less, bivši šef Konzulata Velike Britanije u Banjoj Luci i direktor nevladine organizacije koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Evropi, lansirao je prije nekoliko godina ideju o ponovnom prekrajanju granica na Balkanu, i to na taj način da se uspostave dvije dominantne države - Srbija i Albanija. 

- Možda je vrijeme za novi, radikalni pristup kako bi se zadržao mir i uspostavila stabilnost u regiji. Ako je Zapad, kao što tvrdi, zaista vjeran cilju očuvanja mira na Balkanu, onda je došao trenutak da se pragmatizam stavi prije idealizma i krene ka realizaciji ideje o pravilno uređenim nacionalnim državama, čija populacija će moći zadovoljiti svoje najosnovnije političke interese - pisao je Lees predloživši teritorijalnu reorganizaciju Balkana u tri koraka.

- U prvom razdoblju, Washington treba prihvati ponudu Albanaca za federalizacijom Makedonije i zahtjev Hrvatske za uspostavom trećeg entiteta u BiH.

U drugom, dužem razdoblju, SAD mora omogućiti da te buduće teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim susjedima uvođenjem dvojnog državljanstva i uspostavljanjem zajedničkih institucija, dok formalno ostaju u sastavu država u kojima su i sada.

I u trećem, konačnom razdoblju, treba se omogućiti secesija tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije. "Hrvatski entitet" u BiH će se spojiti s Hrvatskom; Republika Srpska i sjever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći dio Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom - pisao je Less prije nešto više od dvije godine. 

No, Less je u međuvremenu odustao od ovog sumanutog prijedloga, čijom bi se realizacijom potpalio novi ratni požar na Balkanu. Analitički šarlatan danas zagovara formiranje "EU-slavije"!

Thimothy Less kaže da bi region zapadnog Balkana za vrijeme mandata predsjednika SAD-a Josepha Bidena mogao da postane novi multietnički entitet sastavljen od "šest država", usko povezan s EU, na čijem bi čelu bio Beograd.

Less kaže da bi region za vrijeme administracije Bidena mogao da postane neka vrsta "EU-slavije".

"To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena, ali činjenice na terenu primoraće Bidena da se vrati logici nedavne prošlosti i podrži stvaranje onoga što će biti inkarnacija te prošlosti u 21. vijeku - nove EU-slavije", piše Less u autorskom tekstu za malginalni portal Opendemokracy.net.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...