AFERA “SIGURNOSNE PROVJERE”: U Tužilaštvu BiH saslušan i Zoran Tegeltija

Ova afera zvanično se počela odmotavati prije tri sedmice, kada je SIPA upala u Ministarstvo sigurnosti BiH i saslušala kao svjedoka Matu Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH i šefa Sektora za tajne podatke.

  • Vijesti

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

Tužilaštvo BiH nastavilo je i jutros sa saslušanjima u aferi “Sigurnosne provjere” koje se odnose na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Kako nezvanično saznaje "Dnevni avaz", jutros je u Tužilaštvu BiH saslušan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Ranije su iskaze dali državni ministri Vojin Mitrović, ministar prometa BiH Sifet Podžić, Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice, Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Ankica Gudeljić. 

Ova afera zvanično se počela odmotavati prije tri sedmice, kada je SIPA upala u Ministarstvo sigurnosti BiH i saslušala kao svjedoka Matu Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH i šefa Sektora za tajne podatke.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA-e i Tužilaštva, a prijava je podnesena protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i članova Drugostepene komisije Murisa Druškića i Ismaila Sarića.

Tako su već i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH, te Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, ranije saslušani u Tužilaštvu BiH.

Radončić je prije tri sedmice u Tužilaštvu BiH dao iskaz u svojstvu svjedoka, dok je ministrica Turković to učinila nekoliko dana ranije.

Naime, sumnja se da su članovi ove Komisije koje formalno imenuje Vijeće ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju. Njega je tada predložio Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, Bisera Turković je u posljednji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u ovoj Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere. Međutim, Turković je, nakon ostavke Radončića u Vijeću ministara poništila njegov prijedlog za imenovanje Prašovića i predložila Sarića, čime je napravila krivično djelo. Ona je ove navode demantirala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...