DOSTA JE BILO PREVARE: Evropski parlament donio odluku koja će posebno obradovati vlasnike starijih elektronskih uređaja, mobitela, kompjutera…

Europski parlament ove je sedmice sa 395 glasova za, 94 protiv i 207 suzdržanih usvojio Rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu kojom želi povećati održivost u području potrošačke elektronike i kućanskih uređaja, promocijom mogućnosti ponovne upotrebe i popravaka na "uradi sam" način, kao i suzbijanjem namjernog skraćivanja vijeka trajanja proizvoda.

  • HiTec

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 0

Jedna od pokretačica ove inicijative bila je i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja je bila i izvjestiteljica socijaldemokrata za ovaj izvještaj. Zastupnici u Europskom parlamentu ove sedmice usvojenim tekstom pozivaju Europsku komisiju da potrošačima osigura "pravo na popravak" tako što će popravke učiniti sistemskim, isplativima i privlačnima, bilo produžavanjem garancije, osiguravanjem rezervnih dijelova ili poboljšavanjem dostupnosti informacija o održavanju i popravcima.

Održivost u proizvodnji i bez planiranog zastarijevanja

Prijedlog upućen Komisiji fokusira se i na povećanje potpore za tržišta rabljene robe, traže se mjere za suzbijanje skraćivanja vijeka trajanja proizvoda pri njihovoj konstrukciji (programirano zastarijevanje) i pozdravlja se održiva proizvodnja. Zastupnici su ponovili zahtjev za uvođenje univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektronskog otpada i zatražili su označavanje proizvoda u skladu s njihovom trajnošću.

Naprimjer, ako se u oglasima reklamira da kod određenog proizvoda postoje funkcije prihvatljive za okoliš, one bi se trebale temeljiti na zajedničkim kriterijima, kao što je slučaj pri ishođenju dozvola za oznake o ekološkoj prihvatljivosti. U Rezoluciji se traži i proširenje uloge znaka EU-a o ekološkoj prihvatljivosti kako bi ga industrija više upotrebljavala te bolje informiranje potrošača o njemu.

Uređaji potrošačke elektronike u budućnosti bi na području EU trebali, osim oznake energetske učinkovitosti na kakvu smo već naviknuli, dobiti i naljepnicu koja kupca informira o održivosti, mogućnosti popravaka i trajnosti proizvoda koji namjeravaju kupiti.

Prema istraživanju Eurobarometra, 77 posto građana Unije radije bi popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a 79 posto njih smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obavezati da pojednostave popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih dijelova.

"Usvajanjem ovog izvještaja Europski parlament poslao je jasnu poruku: Usklađeno obavezno označivanje kojim se označava trajnost i rješavanje problema preuranjenog zastarijevanja na nivou EU-a, korak je u pravom smjeru", izjavio je izvjestilac David Cormand ispred bloka Zelenih.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...