VJETAR U LEĐA "LEGITIMNOM" ČOVIĆU, GRLIĆ RADMAN PORUČIO: "Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina, ali je važna i…"

"Bosnu i Hercegovinu gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda", kazao je Grlić Radman.

  • Politika

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 3

U Mostaru je danas održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske uoči predstojećih izbora u ovom gradu.

Delegaciju HDZ-a Hrvatske činili su ministrica regionalnog razvoja Nataša Tomišak i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, dok im je u ime domaćina zahvalio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kazavši kako su gosti danas upoznati sa svim što trenutno radi HDZ BiH.

U izjavi za medije osvrnuo se i na nedavne izjave zvaničnika povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem Ustava na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantirati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda – najavio je Čović.

Ministrica Tomišak iskazala je veliku podršku HDZ-u BiH, kazavši da su dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Grlić Radman je pozdravio napore po pitanju privredne i prekogranične saradnje dviju država napominjući kako česti dolasci hrvatskih zvaničnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i državi Bosni i Hercegovini uopće, javlja AA.

- Bosnu i Hercegovinu gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda. Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina. Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz juna, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmijeniti i Izborni zakon BiH. To je nužno za ravnopravnost svih naroda. I to je duh i slovo Daytona. BiH bi u tom slučaju postala prosperitetna i funkcionalna država, što Hrvatska snažno podržava. Posebno ovdje mislim na članstvo u NATO-u. Građani ove zemlje zaslužuju razvitak. Ako već želimo BiH u EU i NATO-u, potrebne su nam evropske vrijednosti i vladavina prava. Izmjene Izbornog zakona garantovale bi jednakopravnost građana – naveo je Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...