“SLOBODNA BOSNA” DOZNAJE: Novi premijer Sarajevskog kantona neće biti ni Konaković, ni Forto, ali ni Sanela Pašić!

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, već neko vrijeme tinja sukob između Elmedina Konakovića i Predraga Kojevića, lidera dvije vodeće stranke u Sarajevskom kantonu, oko imenovanja novog kantonalnog premijera umjesto Marija Nenadića.

  • Mini market

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 13

Novi premijer Sarajevskog kantona neće biti Elmedin Konaković, kako to “priželjkuje” SDA, ali neće biti ni bivši premijer Edin Forto, na čijem izboru insistira njegova Naša stranka. Samo dan nakon lokalnih izbora, na kojima je partija Narod i pravda ostvarila značajan rast podrške u Sarajevskom kantonu, Konaković je kazao da nije zainteresiran za upražnjenu premijersku poziciju i da će se u naredne dvije godine posvetiti jačanju stranačke infrastrukture.

“Želimo na izborima 2022. godine biti najjača stranka u Federaciji BiH”, samouvjereno je kazao Konaković.

Bivši član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, koji je, inače, veoma blizak Elmedinu Konakoviću, također je komentirao izbor novog premijera Kantona Sarajevo. Čampara je kazao da bi novi premijer trebao biti neko iz realnog sektora, dakle izvan politike, a čak je kazao da bi to trebala biti žena. Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže “Slobodna Bosna”, Čampara je ciljao na Sanelu Pašić, koja je trenutno predsjednica Uprave Addiko banke u Sarajevu. Sanela (1975.) studirala je ekonomiju na Univerzitetu u Sarajevu i praktično cijeli radni vijek provela je u bankarskom sektoru. Koliko je poznato, nije članica nijedne stranke i mogla bi pomiriti sukob Naše stranke i Naroda i pravde oko najznačajnije pozicije u izvršnoj vlasti Sarajevskog kantona.

No, problem je u tome što, kako “Slobodna Bosna” doznaje, Sanela Pašić nije zainteresirana da svoju stabilnu karijeru u bankarskom sektoru zamijeni za nestabilnu poziciju kantonalne premijerke, koja se, nažalost, svako malo mijenja.

Na parlamentarnim izborima 2018. godine najviše glasova u Kantonu Sarajevo osvojila je SDA, a potom Narod i pravda te Naša stranka. Budući da u novoj Vladi Sarajevskog kantona neće sudjelovati SDA, bilo bi logično da premijerska funkcija pripadne Narodu i pravdi. No, Naša stranka ultimativno insistira da ova funkcija pripadne upravo njima. Iako je bilo planirano da se ime novog mandatara objavi još početkom protekle sedmice, to se nije desilo zbog tinjajućeg sukoba unutar koalicione “četvorke”.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, ovaj će se spor najvjerovatnije riješiti tako da se za premijera imenuje nestranačka ličnost, neko poput Sanele Pašić.

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...