PORTAL "ISTRAGA" ANALIZIRA: Da li je moguća Tegeltijina smjena i pod kojim uvjetima?

Milan Tegeltija sigurno može računati na glasove Dragomira Vukoje, Željke Radović, Jadranke Stanišič i Duške Bogojević. Nedostaje mu podrška još jednog člana VSTV-a i "preživjet" će i aferu "Potkivanje 2"

  • Mini market

  • 29. Nov. 2020  29. Nov. 2020

  • 0

Da bi Milan Tegeltija bio smijenjen s mjesta predsjednika VSTV-a, nužno je da za to glasa deset njegovih kolega. Izuzmemo li njegov glas, Tegeltiji treba podrška još petoro članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi i ubuduće upravljao bh. pravosuđem. Istina, postoji i drugi način za njegovo razrješenje, preko Ureda disciplinskog tužioca, odnosno Disciplinske komisije koju bi formirala potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović Butigan, ali to je u ovom trenutku neizvjesno. Uglavnom, VSTV bi naredne sedmice trebao održati vanrednu sjednicu, iako je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija već najavio da on više neće dolaziti u Sarajevo, jer smatra da mu je ugrožen život. Istraga.ba u nastavku procjenjuje kako bi koji član VSTV-a mogao glasati ukoliko na dnevni red bude uvršten prijedlog o smjeni Milana Tegeltije.

Sanela Gorušanović Butigan u VSTV-u zastupa sudije općinskih i kantonalnih sudova u Federaciji BiH. Trenutno obavlja funkciju potpredsjednice VSTV-a i ona bi mogla odigrati ključnu ulogu u sazivanju sjednice na kojoj će se raspravljati o Tegeltijinoj smjeni. Prema informacijama Istrage, Gorušanović Butigan bi trebala podržati smjenu predsjednika VSTV-a, jer je Milan Tegeltija lobirao protiv njenog imenovanja u Vijeće, podržavajući tada širokobriješku sutkinju Katicu Artuković.

Biljana Simeunović je u novembru izabrana za članicu VSTV- kao predstavnik tužilaca Tužilaštva BiH. I ona će, vjerovatno, glasati za smjenu Milana Tegeltije, s obzirom na to da su upravo Tegeltija i njegov prijatelj Muhamed Ajanović pokušavali na sve načine spriječiti njeno imenovanje. Tegeltija i drugi su tada lobirali za Vedranu Mijović, ali je, na kraju, unatoč velikoj medijskoj kampanji protiv nje izabrana Biljana Simeunović, kojoj su čak tužioci Tužilaštva BiH nudili imenovanje za glavnog tužioca u Bijeljini, uz uslov da odustane od članstva u VSTV-u.

Selim Karamehić je član VSTV-a do sredine naredne godine. Manipulacijama sa žrijebom, Milan Tegeltija mu je onemogućio reizbor u VSTV-u kao predstavniku pravosuđa Brčko distrikta. Karamehić je i tokom afere Potkivanje bio jedan od članova VSTV-a koji su insistirali na odgovornosti predsjednika VSTV-a.

Lejlu Hadžić je u VSTV izabrao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Ona je na dužnost stupila u oktobru ove godine i sigurno će biti među onima koji će insistirati na smjeni predsjednika VSTV-a zbog afere “Potkivanje 2”.

Goranu Neziroviću mandat ističe u februaru naredne godine i on nema više pravo na članstvo u VSTV-u, gdje je bio predstavnik Vrhovnog suda Federacije BiH. Do sada je, uglavnom, bio opozicija Milanu Tegeltiji i teško je očekivati da će biti protiv odluke o smjeni predsjednika VSTV-a.

Mahmut Švraka u VSTV-u zastupa  Republičko tužilaštvo Republike Srpske gdje obavlja i funkciju glavnog tužioca. Švraka će vjerovatno biti za odluku o smjeni predsjednika VSTV-a, jer je i zbog slučaja Potkivanje bio jedan od onih članova VSTV-a koji su pokrenuli pitanje odgovornosti Milana Tegeltije.

Slavo Lakić je predstavnik Federalnog tužilaštva u VSTV-u. I on slovi za opziciju Milana Tegeltije, tako da bi mogao podržati odluku o smjeni predsjednika VSTV-a nakon izbijanja afere “Potkivanje 2”.

Berina Alihodžić je tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. U VSTV-u zastupa interese kantonalnih tužilaca iz FBiH. Mandat joj ističe u septembru naredne godine. S obzirom na to da je posljednjih mjeseci počela kritizirati rad predsjednika VSTV-a, namještenim žrijebanjem je onemogućen njen ponovni izbor u VSTV. Iako je u sukobu sa predsjednikom VSTV-a, Berina Alihodžić bi, ipak, mogla biti protiv smjene Milana Tegeltije, jer je njena prijateljica Jadranka Lokmić Misirača najveći zagovornik zadržavanja trenutnog stanja u pravosuđu. Dakle, ovisno o pritisku Jadranke Lokmić Misirače ovisit će i glasanje Berine Alihodžić o prijedlogu za smjenu predsjednika VSTV-a.

altBerina Alihodžić i Željka Radović

Željka Radović je glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva u Doboju i ona u VSTV-u zastupa interese okružnih tužilaca iz Republike Srpske. Proceduralnim manipulacijama Milan Tegeltija joj je omogućio drugi mandat na čelu Okružnog tužilaštva, a pritom je ostala i članica VSTV-a. Gordana Tadić je u Tužilaštvu BiH zaposlila njenu kćerku, tako da Željka Radović ima velike dugove prema Milanu Tegeltiji i njegovim ljudima u VSTV-u. Stoga je ona najsigurniji glas protiv smjene predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Jadranka Stanišić je članica VSTV-a od septembra 2019. godine i zastupa sudije Vrhovnog suda Republike Srpske. Njene veze sa Tegeltijom ojačale su privatne arbitraže koje je predsjednik VSTV-a obavljao sa članovima porodice Stanišić. Ona će, vjerovatno, podržati Milana Tegeltiju.

Duška Bogojević je predstavnica Advokatske komore Republike Srpske. Iako je na momente bila opozicija Milanu Tegeltiji, teško je očekivati da će ona glasati za njegovu smjenu.

altDragomir Vukoje, Tegeltijin čovjek

Dragomir Vukoje je sudija Suda BiH i njemu u februaru ove godine ističe mandat. Do sada je uvijek bio čovjek od povjerenja Milana Tegeltije, tako da je teško očekivati da bude za njegovu smjenu. Vukoje je bio protiv smjene Milana Tegeltije i prilikom afere “Potkivanje”.

Amila-Mimica Kunosić u VSTV-u predstavlja advokate iz Federacije BiH. Ona je, barem do sada, bila među “opozicionarima” u VSTV-u. Njen mandat ističe u januaru naredne godine i ponovo može biti izabrana VSTV. Stoga je za očekivati da će ona glasati za odluku o smjeni Milana Tegeltije.

Moniki Mijić u decembru ove godine ističe mandat, tako da će joj sjednica na kojoj će se razmatrati smjena Milana Tegeltije biti i posljednja sjednica kojoj će prisustvovati. Ona slovi za kadar HDZ-a BiH i vjerovatno će biti protiv smjene. Osim toga, Monika Mijić ima mnogo “nedorečenih” stvari kada je u pitanju njen pravosudni ispit, zbog čega je morala “odustati” od kandidature za sudiju Ustavnog suda FBiH.

Milan Tegeltija, dakle, sigurno može računati na glasove Dragomira Vukoje, Željke Radović, Jadranke Stanišič i Duške Bogojević. Ukoliko se uračuna i njegov glas, to znači da će biti sigurnih pet glasova protiv. Ključnu ulogu, stoga, će odigrati glasovi Monike Mijić i Berine Alihodžić. Ukoliko jedna od njih bude protiv, Milan Tegeltija će ostati predsjednik VSTV-a.

(Tekst prenosimo u integralnoj formi sa portala Istraga.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...