DOŠLO DOBA DA SE NOVI PREGLEDNIK PROBA: Microsoft korisnike Explorera "gurka" prema...

Stigle su loše vijesti za sve korisnike koji su se navikli na Microsoftov drevni i nerijetko kritizirani internetski preglednik.

  • HiTec

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Unatoč dolasku novog preglednika Edge, kojeg, statistike kažu, korisnici vole više od Mozillinog Firefoxa, velik broj korisnika Windows sistema i dalje radije koristi Internet Explorer.

Prema najnovijem izvještaju MakeUseOfa, Microsoft ih je polako počeo "gurkati" prema Edgeu.

Prve vijesti o ovom Microsoftovom potezu dolaze iz Techdowsa, koji navodi čudno ponašanje web-stranica koje postepeno prestaju podržavati stari internetski preglednik. Kad god neko odluči posjetiti jednu od njih putem IE-a, Microsoft preuzme kontrolu i, umjesto poruke o grešci, automatski pošalje korisnika na istu web-stranicu - samo unutar Microsoft Edgea.

Naravno, brzo prebacivanje među preglednicima nije najsuptilniji potez, što je Microsoft potaklo da korisniku dodatno objasni da stranica koju posjećuje, ne podržava Internet Explorer. Ovo prebacivanje je, naravno, moguće zaustaviti ulaskom u napredne funkcije Microsoft Explorera, ali očito je da kompanija na sve moguće načine korisnike nastoji prebaciti na opravdano bolji Edge.

Razlog zbog kojeg Microsoft poduzima ovako direktan potez, leži u nestabilnosti i opasnostima koje su usko povezane s korištenjem Internet Explorera. Uz dolazak Chromium verzije Edgea, Microsoft će prestati podržavati starije preglednike, uključujući i Internet Explorer.

Ko zna, možda veliki broj ljudi koristi Explorer zato što nisu svjesni postojanja Edgea.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...